- vähentäneet suuresti sokerin, lihan, maidon ja jalostettujen ruokien käyttöä
- lisänneet huomattavasti kasvisten ja hedelmien määrää ruokavaliossaan
- siirtyneet luomutuotteisiin ja
- joivat suodatettua vettä
Otettuaan syövästä parantuneiden ihmisten ruokavalioista selvää, Turner yritti seuraavaksi selvittää, mihin nämä ruokavaliorajoitukset perustuvat. Kaikki hänen selvityksenä perustuvat lukuisiin tieteellisiin tutkimuksiin. Seuraavat tekstit eivät siis perustu ihmisten haastatteluihin vaan tieteellisiin julkaisuihin. Käyn tässä lyhyesti läpi, mitä Turner on saanut selville näistä ruoka-aineista syövän suhteen.
Sokeri
Syöpäsolut käyttävät kasvuunsa sokeria (glukoosia) paljon nopeammin kuin normaalit solut. Syöpään sairastuneet huomaavat tämän esimerkiksi PET-kokeita otettaessa. Kokeeseen mennessä juodaan lasillinen glukoosia, jolloin kuvantamislaite näyttää ne kohdat, joihin glukoosi on nopeimmin siirtynyt. Syöpäsolut käyttävät 10-50 kertaa enemmän glukoosia kuin normaalit solut. Amerikkalainen syö keskimäärin 22 teelusikallista sokeria päivässä, kun suositeltu enimmäismäärä on 6-9 teelusikallista. Jo vuonna 1922 Otto Warburg sai selville, että syöpäsolut saavat energiansa glukoosista ja pystyvät hengittämään ilman happea. Terveet solut tarvitsevat glukoosia paljon vähemmän ja tarvitsevat hengissä säilymiseen happea.
Maito
Lehmänmaito on tarkoitettu kasvaville vasikoille. Tämän vuoksi se on täynnä proteiinia ja hormoneja. Ainoastaan ihmiset juovat toisen eläinlajin äidinmaitoa. Maidon kaseiini saa syöpäsolut kasvamaan niin petrimaljoissa kuin rotissakin. Amerikkalaisessa maidossa on myös kasvuhormoneja, antibiootteja ja torjunta-aineita. Kasvuhormoni on onneksi Euroopassa kielletty. Koska Amerikassa syötetään lehmille maissia ruohon sijaan, maidossa on runsaasti omega-6-rasvoja hyvien omega-3-rasvojen sijaan. Omega-6-rasvat on useissa tutkimuksissa liitetty syöpään. En tiedä, mitä lehmät syövät Suomessa tai annetaanko täällä lehmille jatkuvasti antibiootteja, mutta jo pelkän kaseiinin takia jätän maitotuotteet suosiolla käyttämättä.
Liha
Eräässä tutkimuksessa todettiin, että naisilla, jotka söivät päivittäin kaksi annosta lihaa, oli nelinkertainen riski rintasyövän uusiutumiseen. Lisäksi lihateollisuudella on samat ongelmat kuin maitoteollisuudellakin. Lihassa on kasvuhormoneja, antibiootteja, torjunta-aineita ja omega-6-rasvaa.
Jalostettu ruoka
Suuri osa haastatelluista oli luopunut jalostetusta ruoasta, erityisesti jalostetusta viljasta. Esimerkiksi vaaleassa leivässä on hyvin korkea glykeeminen indeksi, mikä tarkoittaa sitä, että se muuttuu nopeasti glukoosiksi (syövän ravinnoksi). Sen lisäksi, että leipä, pasta ja jauhot antavat syövälle energiaa, ne myös nostavat veren insuliinitasoa. Myös insuliinitason nousu on useissa tutkimuksissa yhdistetty syöpään. Kokojyvätuotteet pitävät verensokerin ja insuliinitason alhaisena. Lisäksi niissä on enemmän kuitua ja vitamiinia kuin puhdistetuissa viljoissa. Esimerkkejä terveellisistä viljoista ovat Turnerin mukaan mm. kvinoa ja tumma riisi. Leiväksi hän suosittelee idätetyistä kokojyväviljoista tehtyä leipää. Gluteenin lisäksi syövästä selvinneet ovat toki jättäneet myös prosessoidut valmisruoat ja pikaruoat pois ruokavaliostaan.
Kirjassa kerrotaan myös kasviksista, luomun merkityksestä ja veden laadusta, mutta jätän nämä aiheet johonkin toiseen postaukseen. Tykkään pitää postaukset sopivan pituisina, että joku ne jaksaa lukeakin :)
Tattaritabbouleh, raaste, patee ja siemenkastike |
P.S. Älkää ottako stressiä näistä kaikista rajoituksista. Se, että syö joskus lihaa, viikonloppuna karkkia ja käyttää päivittäin maitotuotteita ei välttämättä johda siihen, että syöpä uusii. Tiedän useita rintasyövän sairastaneita, jotka eivät ole muuttaneet elämässään mitään (eivätkä ruokavaliotaan millään lailla paremmaksi) ja silti ovat elossa kymmeniä vuosia syövän jälkeen ilman että se on uusiutunut. Joten ei ahdistuta tästä postauksesta :) Jokainen tietää itse, mikä on paras ruokavalio ja elämäntapa juuri hänelle. Kirjoitin tästä kirjan ruokavalio-osiosta, koska sitä toivottiin kommenteissa.
Moikka Lotte ja kiitos.
VastaaPoista1. Mitä sanoisit kalasta, vaikka kalakin nykyään ei ole terveellistä. Jalostettuna se sisältää samoja lisäaineita, ja villikala oleskelee myrkkyvesistöistä. Mutta on pahoja asioita ja todella pahoja.
2. Maidosta olen skeptinen varmasti parikymmentä vuotta. Normaalimaito ei ole samaa, kun ternimaito. Ja ternimaitokin on tarkoitettu kasvaville jälkeläisille, ja esimerkiksi eläinmaailmassa vain poikaset käyttävät emojen ternimaitoa. Ihmislapset alusta käyttävät äidin ternimaitoa (vain heti synnytyksen tai poikimisen jälkeen erittyvää maitoa), mitä on ok, ja miten pitempää, sen parempaa. Mutta meitä huijataan juomaan pastöroidun ja prosessoidun muun maidon, ja mielestäni, se on väärin.
Kysymys: mistä sitten elimistö saa tarvittavia maitohappobakteereja?
3. "Immuunipuolustus" on kaikille tuttu käsite, mutta mitä teknisesti se on? Miten se toimii? Missä kehossa se "immuunipuolustus" on?Miten syöpähoidolla tuhottua immuunipuolustusta voi käynnistää ja tukea?
Kiitos hienosta kirjoituksesta.
1. Kala ei ole sallitu HHI-ruokavaliossa osittain juuri noista syistä, mitä mainitsit. Se on tavallaan harmi, koska kalasta saisi omega3-rasvoja, mutta niitä pitää nyt etsitä muista lähteistä. Lihaa minun ei tee enää ollenkaan mieli, mutta lohta söisin kyllä mielelläni.
Poista2. Otan maitohappobakteereja tablettimuodossa. Lisäksi niitä saa kai hapankaalista ja jostain muista ruoista.
3. Olen kirjoittanut jotain immuunipuolustujuttuja tänne blogiin. Löytyy noilla hakusanoilla blogin sivusta. Immuunipuolustus on käsittääkseni kaikkialla kehossa, valkosoluissa. Toimii aika samalla lailla kuin jos valkosolut hyökkäävät flunssavirusten kimppuun.