torstai 30. maaliskuuta 2017

Siemennäkkäri ja levite

Vegorätt-ohjelmassa tehtiin ensimmäisessä jaksossa siemennäkkäriä. Testasin sitä viikonloppuna ja siitä tuli ihan hyvää. Tosin ensi kerralla laittaisin enemmän suolaa, enkä laittaisi ihan koko taikinaa pellille, koska ohuemmat kohdat olivat parhaimman makuisia. Reseptissä käytettiin spelttijauhoja tai kaurajauhoja, mutta itse kokeilin tehdä tattarijauholla (terveellisempi) ja se toimi hyvin. Laitan tähän siis suomennoksen reseptistä, mutta tekemilläni muutoksilla. 

Päällä vegaanista juustoa


Siemennäkkäri
  • 2 dl tattarijauhoa
  • 1 dl seesaminsiemeniä
  • 1 dl auringonkukansiemeniä tai kurpitsansiemeniä tai molempia sekaisin
  • 1 dl pellavansiemeniä
  • 2 rkl chiaa
  • 1-2 tl himalajansuolaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 dl vettä
  • mausteita, esim rosmariinia, kuminaa, chiliä

1. Sekoita kuivat ainekset keskenään, lisää öljy ja vesi ja sekoita löysäksi taikinaksi 
2. Levitä leivinpaperille, lisää mausteet taikinan päälle 
3. Paista 150 asteessa noin 45 min.

Leivät tarjoiltiin ohjelmassa tomaattipasteijan kera. Laitan senkin reseptin tähän, vaikka tätä en ole vielä itse kokeillut.  



Tomaattilevite
  • 3 dl valkoisia papuja (jättipapuja)
  • 10-15 aurinkokuivattua tomaattia (ei öljyssä)
  • 1 dl tahinia
  • ½ dl oliiviöljyä
  • kourallinen tuoretta basilikaa
  • valkopippuria

1. Liota aurinkokuivattuja tomaatteja vähintään 20 min. Huuhtele.
2. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa. Säilyy suljetussa astiassa jääkaapissa lähes viikon.


6 kommenttia:

  1. Anonyymi23.4.17

    Lisään vielä, että minua kiinnostaa omavaraisuus. Itse viljeltyjen ja kerättyjen vihannesten, juuresten, marjojen, hedelmien ja sienten, sekä esimerkiksi kauran ja tattarin ja hampunsiemenen, herneen ja härkäpavun lisäksi ruokavaliota täydentäisi mukavasti esimerkiksi omien kanojen kananmunat ja itse kalastettu kala.

    VastaaPoista
  2. Anonyymi24.4.17

    Lähetin jo toisen kerran ensimmäisen kommenttini, joka on näköjään taas hävinnyt, kun tulin katsomaan. :/ en ymmärrä, miksi se häviää.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi24.4.17

    Se näkyy mulla sähköpostissa. Vastaan huomenna. T. Lotte

    VastaaPoista
  4. Tällä hetkellä tuntuu, että jatkan vegaanista ruokavaliota ainakin pääosin koko elämäni ajan. Ihan jo siitäkin syystä, että tuntuu etten pysty enää syömään lihaa/maitotuotteita. Jostain syystä ne vaan tuntuu sellaisilta ettei niitä edes haluaisi syödä. Ihan jo pelkästään se maku/rakenne tuntuu pahalta, ainakin mielessä. Enkä siksi haluaisi enää niitä maistaa.
    Kala on ehkä poikkeus, lohta pystyisin syömään ja ehkä otan kalaa jossain määrin takaisin ruokavaliooni. Savulohi, uunilohi ja joku muukin kala ehkä, harvoin syötynä, korkeintaan kerran kuussa. Kalan syöntiä en pidä eettisenä tai terveellisenä, mutta saahan siitä ainakin omega3:sta, eli siksi voisi olla paikallaan syödä välillä kalaa. Kasvikunnan tuotteista pelkästään omega3 jää aika vajaaksi. Maitotuotteita tai kanamunaa en kaipaa oikeastaan yhtään, lihaa/kanaa vielä vähemmän.
    Gheetä itse asiassa jo ostinkin ja tein ajattelin tehdä pienen poikkeuksen vegaanisuuteen, mutta en tykännyt siitä yhtään. Nyt se kallis purkki vaan odottelee jääkaapissani täytenä, kun kukaan perheestäni ei sitä pysty syömään. Edes paistorasvana se ei toiminut vaan maku siirtyi sitten ruokaan, ihan hirveän makuista mielestäni.

    VastaaPoista
  5. Anonyymi28.4.17

    Lähetin kommentin, ei taas näy tässä mutta voi olla että näkyy sun sähköpostissa.

    VastaaPoista
  6. Anonyymi24.9.17

    Omega 3sta saa camelinaoljysta chiasta hampun siemenista.dha rasvahappoa saa suoraan kalasta ja sita ei saa suoraan kasvikunnan tuotteista.elimisto saattaa sita valmistaa kssvikunnan tuotteista

    VastaaPoista