torstai 5. huhtikuuta 2018

Ruusu

Ruusu eli (erysipelas) on yksi niitä juttuja, joita voi saada helpommin, kun kaikki imusolmukkeet on poistettu. Itse sain kokea tämän viime lauantaina (31.3), ja nyt olenkin antibioottikuurilla. Siihen käteen, josta imusolmukkeeni on poistettu, tuli kyynärpään seudulle todella kipeä (ja laajeneva) punainen alue. Vieläkään en pysty esimerkiksi suoristamaan kättä kunnolla, vaikka tilanne on jo parempi.

Onneksi menin heti sunnuntaiaamuna päivystykseen ja sain antibioottikuurin. Tällöin crp oli vasta 38 ja leukosyytit 13. En siis joutunut iv-antibioottitippaan sairaalaan, niinkuin olisi luultavasti käynyt, jos olisin viivytellyt päivystykseen lähdön kanssa ja crp olisi ehtinyt nousta korkeammalle. Tämän jälkeen kuume nousi kahtena iltana todella nopeasti yli 38 asteeseen. Kävin tiistaina (2.4) tuon kuumeen takia työterveyslääkärillä, jolloin crp oli 50. Antibioottiannos tuplattiin kuuteen tablettiin vuorokaudessa, ja se ilmeisesti onneksi auttoi, koska kuumeilu loppui ja crp oli tänään (5.4) enää 11. 

Tämä ruusukin on sellainen asia, josta minulle ei ole varoiteltu syöpähoitojen yhteydessä tai sen jälkeen mitenkään. Itse olen vain ottanut asiasta selvää, ja onneksi osasin sitä epäillä (ja syöpäsiskot neuvoivat menemään nopeasti päivystykseen), koska muuten olisin tosiaan joutunut sairaalahoitoon. Nyt olen ollut koko viikon normaalisti töissä ja selvinnyt tästä tosi vähällä. Antibioottikuuri on kahden viikon pituinen ja sitten kaiken pitäisi olla kunnossa. Tänään vihdoin pystyn jo kirjoittamaan kivutta tällä kädellä (oikea käsi), niin pääsin bloggaamaankin. 

Jatkossa täytyy sitten varoa kaikkia ihohaavoja ja nirhaumia, rasvata käsiä ja pitää kumihanskoja, kun käsittelee multaa tai kuorii vaikkapa perunoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti