tiistai 19. toukokuuta 2020

Ruokavaliojuttuja

Vaihdoin ruokavaliotani kokonaan noin kuusi vuotta sitten, vuonna 2013. Ennen sitä olin sekasyöjä, ja nykyään olen gluteeniton ja sokeriton vegaani. Kun aloitin uuden ruokavalioni vuonna 2013, pyrin syömään kaksi ensimmäistä vuotta rintasyöpään sairastumiseni jälkeen pääasiassa elävää ravintoa. Silloin söin ituja, versoja, pähkinöitä, siemeniä, avokadoa ja kaikenlaisia kasviksia. Noin kerran viikossa söin jotain lämmitettyä ruokaa.


Nykyään en enää välitä siitä, onko ruoka kypsennettyä vai ei, tai onko se elävää ravintoa. Riittää, kun annos on vegaaninen, gluteeniton ja sokeriton. Alkuaikoina välttelin myös marjoja ja etenkin hedelmiä niiden sokeripitoisuuden vuoksi Hippocrates Instituten ohjeiden mukaisesti. Nykyään syön marjoja hyvällä omalla tunnolla, mutta hedelmien kanssa olen varovaisempi. Banaania syön vain harvoin, enkä juo koskaan hedelmämehuja. Hedelmiä käytän lähinnä smoothieissa antamaan makua. Aiemmin välttelin myös tofua, riisiä ja perunaa. Nykyään syön näitä kaikkia, mutta hiilihydraattien lähteenä suosin mieluiten kvinoaa, bataattia, tattaria tai jotain muuta kuin riisiä.

Kaupassa luen aina tarkasti ruokien ainesosaluettelot ja etsin mahdollisimman puhdasta, sokeroimatonta ja lisäaineetonta ruokaa. Ostan  nykyään paljon enemmän tuoreita kasviksia kuin ennen vegaaniksi ryhtymistä.


En ole harkinnut muuttavani ruokavaliotani lähitulevaisuudessa. Olen tyytyväinen nykyiseen ruokavaliooni ja kiitollinen siitä, että syöpä opasti minut tälle tielle.

Perheeni ruokavalio on pysynyt suunnilleen ennallaan. He ovat sekasyöjiä. Mieheni syö nykyään enemmän kasvisruokaa, koska hän syö aika usein tekemääni ruokaa, mutta lapseni ei suostu oikein kasviruokaa syömään. Toivoisin, että hän oppisi jossain vaiheessa syömään enemmän kasvisruokaa, ja että voisimme syödä koko perhe useammin samaa ruokaa. Nykyään meillä on onneksi jo kaksi ruokaa, jotka maistuvat koko perheelle: vegaaninen ja gluteeniton makaronilaatikko sekä vegaaninen nachovuoka. Tämä on hyvä alku.

Uskon, että ilmastonmuutoksen myötä kasvissyönti ja vegaaniruokavalio tulevat yhä yleisemmiksi. Tämä trendi näkyy jo hienosti ravintoloissa ja ruokakaupoissa, joissa vegaaniruoan saatavuus on parantunut huimasti vimeisen viiden vuoden aikana. Ruokailussa ajatellaan nykyään yhä enemmän terveellisyyttä ja ekologisia arvoja, makua unohtamatta. Turhat hiilarit jäävät pois. Hyviä rasvoja on alettu arvostamaan, eikä rasvaa pelätä samoin kuin ennen. Ymmärretään, että pahinta elimistölle ovat sokeri ja vehnä, ei rasva. Yhä useampi karttaa punaista lihaa, ja kaikenlaisia lihankorvikkeita keksitään jatkuvasti lisää. Osa niistä on terveellisiä ja osa ei niinkään. Lähes mikä tahansa on mielestäni kuitenkin terveellisempää kuin prosessoitu punainen liha (ja tietysti sokeri).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti