keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Alfalfan ja belugalinssien idätys

Syön joka päivä ituja ja siksi minulla onkin aina astiakaapissa yksi tai kaksi itupurkkia kuivumassa. Eniten pidän alfalfan (sinimailanen) ja belugalinssien iduista. Mung-pavun ituja söin aiemmin niin paljon, etten enää pidä niiden mausta. Se onkin ihan hyvä juttu, koska mung-pavun ituja on monimutkaisempi idättää, kun aluksi pitää keittää vettä liotukseen ja muuta sellaista.

Alfalfan ja belugojen idätys on sen sijaan helppoa. Käytän idätykseen vanhoja pastakastikelasipurkkeja, kuminauhaa ja lastenvaunuihin tarkoitetusta hyttyssuojasta leikeltyjä ympyrän muotoisia paloja. Hyttyssuojia saa lähes kaikista ruokakaupoista ja ne ovat suhteellisen edullisia (noin 5 e) siihen nähden että niistä saa leikeltyä todella monta harsopalaa. Käytän samaa harsoa useita kertoja. Välillä pesen sen pesukoneessa, koska varsinkin belugalinsseistä siihen jää tummaa väriä. Minulla on myös idätykseen tarkoitettuja neliönmallisia mustapohjaisia idätysastioita, mutta mielestäni niiden käyttö on paljon hankalampaa kuin lasipurkkien. Lisäksi ne vievät enemmän tilaa.


Tattaritabbouleh, oluthiivaa sekä belugalinssin ja alfalfan ituja

Iltaisin otan kaapista lasipurkin, laitan pohjalle pari senttiä alfalfan siemeniä tai linssejä (vihreitä/beluga tai sekoitus) ja kiinnitän harson kuminauhalla purkin suulle. Sitten huuhtelen idut purkissa muutaman kerran kylmällä vedellä. Tämän jälkeen täytän purkin kylmällä vedellä ja jätän tiskipöydälle aamuun saakka. Aamulla muistan purkin heti, koska se on näkyvillä (ei kaapissa piilossa), kaadan vedet pois purkista ja nostan astiakaappiin noin 45 asteen kulmaan (joka tulee automaattisesti ritilän ansioista), jolloin vesi pääsee tehokkaasti valumaan pois. Idut huuhtelen aina aamuin illoin eli vettä vaan purkkiin, vesi kaadetaan saman tien pois ja taas kaappiin kuivumaan. Purkkeja pidän astiakaapissa suoraan altaan yläpuolella, jotta vesi tippuu suoraan sinne eikä tiskipöydälle, joka on puuta. Huuhtelut on helppo muistaa, koska samassa kaapissa on kuivumassa mehustimen kaikki osat. Mehustinta käytän sopivasti aamuin illoin, joten idutkin tulee huuhdeltua samalla.
 
Idut likoamassa

Belugalinssin idut ovat valmiita parissa päivässä, mutta alfalfan ituihin menee kauemmin. Alfalfaa kannaattaa idättää siihen asti, että idut alkavat vihertää, näin niissä on entistä enemmän ravintoaineita, ja ne ovat kuin miniversoja samalla. Kun idut ovat mielestäni sopivan pituiset, laitan purkkiin siihen kuuluvan kannen ja nostan jääkaappiin (huuhtelematta, jotta idut pysyvät kuivina). Idut tulee syötyä yleensä parin päivän sisällä, joten en osaa sanoa kauanko ne säilyvät jääkaapissa.

Valmiit idut

2 kommenttia:

  1. Nam! Muistaakseni alfalfan vihertämisessä auttaa loppuvaiheessa valoon siirtäminen, esim. ikkunalaudalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo näin on, mulla ne on tosi aina alkaneet vihetää ihan astiakaapissakin.

      Poista