tiistai 17. kesäkuuta 2014

Unelmien salaattibuffet

Edellisestä postauksesta tuli mieleeni kirjoittaa, millainen olisi unelmieni salaattibuffet.
Paras salaattibuffet sisältäisi noin puolet tai ainakin kolmasosan näistä vaihtoehdoista:

  • Oliiviöljyssä ja yrteissä marinoituja raakoja herkkusienilohkoja
  • Oliiviöljyssä ja yrteissä marinoituja paprika- ja kesäkurpitsakuutioita
  • Oliiviöljyssä ja yrteissä marinoitua raakaa parsakaalia
  • Avokadonpaloja ja kapriksia öljymarinadissa
  • Raakoja kukkakaalipaloja cashew-currykastikkeessa
  • Coleslaw cashewmajoneesilla
  • Hapankaalia
  • Marinoituja sellerisiivuja
  • Marinoitua merilevää
  • Idätettyä kvinoasalaattia
  • Alfalfan ja belugalinssin ituja
  • Saksanpähkinärouhetta
  • Auringonkukan, tattarin tai parsakaalin versoja
  • Tomaatin ja kurkun paloja oliiviöljymarinadissa, jossa paljon korianteria seassa
  • Pehmeäksi marinoitua raakaa punasipulia
  • Auringonkukansiemenkastiketta (sokeriton, vain tilkka hunajaa)
  • Seesaminsiemenkastiketta (sokeriton)
  • Kräkkereitä (kuivattu alle 41 asteessa)
  • Raakahummusta (esim. kesäkurpitsasta tehtyä)
  • Raakatapenadea
  • Guacamolea
  • Ruokajuomana manteli- tai seesammaitoa
  • Jälkiruokana yrttitee/vihreä tee ja pähkinäsekoitus (raaka, suolaton)
  • (Herkkujälkiruoka voisi olla sokeriton mintturaakajäätelö, mutta se on jo liikaa toivottu)

Kaiken tulisi olla raakaa ja suolana saisi käyttää vain himalajansuolaa. Sokeria ei saisi olla lainkaan ja hunajaakin vain hitusen, jos se on tarpeen. Öljynä saisi käyttää vain kylmäpuristettua oliiviöljyä. Paljon plussaa tulisi siitä, jos edes osa raaka-aineista olisi luomua. Miltä tämmöinen salaattibuffet kuulostaisi?

Lähelle salaattibuffet-unelmaani ovat päässeet Silvoplee Helsingissä ja Turun kasviravintola. Silvopleessa oli todella hyvä ja laaja valikoima. Tykkäsin paikasta kovasti ja toivoisin Turkuun vastaavaa. Aukioloajat oivat myös hyvät. Ainakin Turussa ravintolat, joista saa raakaruokaa ovat pääsääntöisin kiinni illalla ja viikonloppuna, jolloin työssäkäyvät ehtisivät niissä käydä. Silvopleessa ongelmana oli se, ettei aina tiennyt, miten paljon hunajaa ja muuta makeutusta ruokiin oli käytetty. Ainakin jotkin kastikkeet olivat todella makeita. Lisäksi siellä oli paljon houkutuksia, joita olisi tehnyt mieli maistaa, kuten hedelmiä ja jälkiruokatyyppisiä kastikkeita. Onneksi lämminruokapuoli ei siellä juurikaan houkutellut. Salaattipöytä oli paljon paremman näköinen ja ihanan monipuolinen. Silvopleesta sain monia uusia raakaruokamakuelämyksiä. Aion käydä siellä jatkossa jokaisella Helsingin reissullani.


Lautaseni Silvopleessa

Osa Silvon raakaruokaherkuista

Turun kasviravintolan ruoat ovat todella maukkaita ja salaattipuoli on pääsääntöisesti kokonaan raaka, kun monissa muissa ravintoloissa salaatiksi käsitetään lähes kaikki syöntihetkellä kylmä ruoka, esimerkiksi kala, keitetyt pavut, herne-maissi-paprika jne. Salaatin saa ostaa myös erikseen halvemmalla kuin koko buffetin, mikä on positiivista. Kastikkeet ovat siemenpohjaista ja todella hyviä. Tarjolla on yleensä aina myös erilaisia ituja. Turun kasviravintolan salaattibuffet on kuitenkin paljon suppeampi kuin Silvopleessa ja paikka on auki vain arkisin lounasaikaan. Tämän vuoksi sinne ei käytännössä koskaan pääse. Kesälomalla aion kuitenkin taas käydä siellä herkuttelemassa.

Turussa on myös Eliksiiri, mutta sinne en ole vielä koskaan ehtinyt. Onko teillä kokemuksia Turun Eliksiiristä? Onko siellä mitään herkkuja (sokerittomalle) raakaruokailijalle? Entä tiedättekö muita hyviä raakaruokapaikkoja Turusta?

2 kommenttia:

  1. Hei ja kiitos mielenkiintoisesta blogista!
    Hienoa,että jaksat noudattaa tiukkaa ruokavaliota,varmasti se on myös tehokas terveyden ylläpitäjä.
    Valitettavasti minulla ei ole lainkaan kokemusta Turun raakaravintoa tarjoavista paikoista:),vaan päinvastoin,itselläni olisi sinulle kysymys:).Jokin aika sitten mainitsit raakana syömäsi punaiset linssit intialaisten makujen kurssilta.Osaisitko ja ehtisitkö kertoa,miten ne oli valmisteltu/idätetty ja olivatko aivan tavallisia eli halkaistuja?Kiitos jo etukäteen ja mukavaa kesän jatkoa,jospas nämä kesäsäätkin tästä vähän lämpenisivät:)!
    t.Kaisa

    VastaaPoista
  2. Kurssilla syömäni punaiset idut olivat tavallisia halkaistuja ituja eli ne eivät idä. Sen sijaan ne huuhdeltiin aluksi hyvin, liotettiin yön yli ja lopuksi huuhdeltiin taas. Ne syötiin siis pelkästään liotettuna. Turun kasvisravintolassa oli idätettyjä punaisia linssejä ja kysyin siellä mitä ne olivat. Ne olivat kokonaisia punaisia linssejä, joita kutsutaan myös ruskeiksi linsseiksi. Niitä voi siis idättää. En ole vielä kokeillut. Katsoin, että niitä saisi ostaa esim. Ruohonjuuresta. Tavallisesta kaupasta saa vain halkaistuja. Hyvä punaisen linssin korvike on belugalinssi. Niitä saa ainakin meidän Prismasta ja niitä on helppo idättää. Vihreitä linssejäkin olen idättänyt, mutta ne eivät maistu mielestäni yhtä hyviltä kuin punaiset tai mustat belugalinssit. Kiitos kommentista ja mukavaa kesää myös sinulle!

    VastaaPoista