Kurkuma on tärkeä osa syövänvastaista ruokavaliota. Tutkimuksissa on
havaittu, että kurkuma saattaa laukaista syöpäsoluissa apoptoosin eli
solukuoleman, joka on syöpäsoluissa usein estynyt. Etenkin rintasyöpää
ja melanoomaa vastaan kurkumalla on saatu kokeissa positiivisia
tuloksia. Lisäksi paksusuolen syöpä on harvinainen niissä maissa, joissa
kurkumaa käytetään paljon. Näin kerran myös jonkun Intiasta kertovan
dokumentin, jossa joku paikallinen kertoi, että he syöttävät kurkumaa
myös lehmilleen, jotta ne pysyvät terveinä.
Itse käytän kurkumaa nykyään useita kertoja päivässä: aamuin illoin
vihermehussa ja päivän aikana kurkumamaustetta ruoan kanssa. Meidän
lähikaupoissa (Prisma ja Citymarket) on usein tarjolla tuoretta
luomukurkumaa. Olen tyytyväinen, että sitä löytää nykyään näin helposti.
Tuore kurkuma säilyy aika hyvin jääkaapissa, samaan tapaan kuin tuore
inkiväärikin. Minulla on jääkaapissa pieni muovikori, jossa säilytän
kurkumanjuurta, inkiväärinjuurta ja sitruunanpuolikkaita. Otan korin
esille aina kun mehustan. Ensin laitan mehustimeen sitruunan lohkot ja
selleriä. Tämän jälkeen lisään palan kurkumaa, palan inkivääriä ja heti
perään paljon kurkkua. Lopuksi lisään ja auringonkukanversot. Järjestys
on tärkeä juuri kurkuman takia, sillä se värjää kaiken. Jos laitan
kurkuman mehuun vasta viimeisenä, mehustimen pesu on hankalaa ja kädet
ovat loppupäivän oranssit. Kun heti kurkuman jälkeen mehustimeen laittaa
kurkkua, se puhdistaa värjäytymiä hyvin. Onneksi mehustimeni (Solostar
3) on musta. Jos se olisi ollut valkoinen, se olisi tätä nykyä varmaan
oranssi.
Jotta kurkumaa tulisi päivän aikana varmasti tarpeeksi, ostin iHerbistä
lisäksi vielä kurkumatabletteja, joita otan yhden päivässä. Jauhettua kurkumaa käytän muun muassa tattaritabboulehiin ja
kookoskeittoon. Jauhettua kurkumaa tulee säilyttää tiiviissä ja
läpinäkymättömässä lasipurkissa eli valolta suojattuna, ettei se menetä
ominaisuuksiaan. Joidenkin tutkimusten mukaan mustapippurin käyttäminen
yhtä aikaa kurkuman kanssa lisäisi sen tehoa moninkertaiseksi, mutta en
tiedä miten luotettavia nämä tutkimukset ovat. Myös öljyn sanotaan
tehostavan kurkuman vaikutuksia. Joskus sekoitankin oliiviöljyyn
kurkumaa ja mustapippuria ja dippailen tähän kastikkeeseen raakaa
parsakaalia.
Kurkuma on meilläkin käytössä. Toki, vahvaa ainetta, mutta chilikin on vahvaa. Mitä voit sanoa vielä uudesta suosikistani, eli Makadamiapähkinäöljystä?
VastaaPoistaEn ole kokeillut makadamiapähkinäöljyä. Varmaan ihan hyvä, varsinkin jos se on kylmäpuristettu. Öljyjen tulisi olla kylmäpuristettuja, myös rypsiöljyn jos sitä käyttää. Itse käytän pelkästään kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä.
Poista