maanantai 17. marraskuuta 2014

Salaatinkastike

Pyrin yleensä syömään salaatit ilman kastiketta. Otan melkein joka päivä töihin tabboulehsalaattia, johon tulee makua yrteistä, sitruunasta, valkosipulista ja avokadosta. Tähän salaattiin en oikeastaan kaipaa kastiketta. Välillä kuitenkin kyllästyn tabbouleh-salaattiin ja teen sen sijaan jotain itusalaattia, johon tulee esimerkiksi belugalinssin ituja, tammenlehväsalaattia, rucolaa, kurkkua, paprikaa ja punasipulia. Tällainen salaatti kaipaakin jo enemmän kastiketta, muuten se ei maistu oikein miltään.


Evässalaatti töissä

Elävän ravinnon kastikkeita ovat erilaiset auringonkukansiemenkastikkeet. Tällaisia kastikkeita teen ehkä noin kerran viikossa. Huonona puolena niissä on, että ne säilyvät vain noin vuorokauden jääkaapissa ja jo seuraavana päivänä niiden väri on tummunut. Kastiketta ei voi siis oikein tehdä suurempaa määrää kerralla ja käyttää peräkkäisinä päivinä. Lisäksi kastikkeisiin käytetään liotettuja auringonkukansiemeniä ja ne pitäisi muistaa aina laittaa etukäteen likomaan. Auringonkukansiemenkastikkeisiin voi laittaa makua antamaan esimerkiksi tamarisoijaa tai tehdä vihreän siemenkastikkeen, johon tulee sitruunamehua, tilliä, valkosipulia, sipulia, (hunajaa) ja himalajansuolaa.

Kastikkeena vihreä siemenkastike
 

Kaipaisin siis jotain helpompaa salaatinkastiketta, jota voisi vain ottaa suoraan jääkaapista eikä tarvitsisi aina erikseen valmistaa salaatin lisäksi sitäkin. Kaupoista en ole löytänyt yhtäkään sokeritonta ja samalla vegaanista salaatinkastiketta. Kertokaa minulle, jos löydätte. Sen ei tarvitse olla edes raakaa, koska käyttäisin sitä vain pienen määrän pari kertaa viikossa.
Olen päätynyt siihen, että teen itse oman salaatinkastikkeeni, joka säilyy jääkaapissa siemenkastikkeita kauemmin. Se ei ole täysin raakaa, sillä se sisältää sinappia. Löysin kuitenkin nettikaupasta parempaa luomusinappia, jossa ei ole glukoosi-fruktoosisiirappia tai sokeria. Kastikkeen öljynä käytän kylmäpuristettua rypsi- tai oliiviöljyä. Salaatinkastikkeen resepti löytyy täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti