Evässalaattilempparini on vaihtunut. Ennen tein töihin aina
tattarisalaatin, mutta nykyään teen joka päivä
sienilinssisalaatin. Tämä on siinä mielessä parempi, että saan siitä
enemmän proteiinia sienten ja linssien vuoksi kuin tattarisalaatista,
mutta hiilareiden määrä saattaa helposti jäädä päivän aikana vähäiseksi.
Sen vuoksi yritän tehdä aina riittävästi kräkkereitä, jotta voisin
syödä niitä monta päivässä.
Paras vaihtoehto hiilareiden saantiin olisi tattariraakapuuro, mutta en
vaan saa ilman hedelmiä tehtyä siitä sellaista, että se maistuisi. Viime
viikolla kokeilin tehdä tattaripuuroa yhden liotetun viikunan kanssa ja
se oli todella hyvää. Jos joskus syön taas hedelmiä, niin aion
ehdottomasti nauttia liotettujen kuivahedelmien kanssa tehdyistä
puuroista.
Sienilinssisalaatin "juttu" ovat kuivatut soijasienet. Ne pitää
valmistaa noin 6h ennen ja teen niitä usein isomman satsin jääkaappiin
niin että ne riittävät noin kahdeksi päiväksi. Soijasieniä varten kaupan
tavalliset tuoreet herkkusienet ensin puhdistetaan ja siivutetaan aika
ohuesti. Siivut laitetaan sitten likoamaan kulhoon, jossa on
tamarisoijaa, hieman sitruunamehua ja mausteita. Mausteina käytän
yleensä oreganoa tai Provencen yrtit -mausteseosta, pippuria ja joskus
myös valkosipulimaustetta. Suolaa ei tarvita, koska soija on jo
itsessään suolaista. Sienten annetaan liota kulhossa noin pari tuntia
tai vähemmän (sen mukaan miten suolaista haluaa). Liotuksen jälkeen ne
nostetaan kuivurin ritilöille ja kuivatetaan muutaman tunnin ajan, taas
sen mukaan miten kuiviksi ne haluaa. Tämä vaatii vähän testailua.
Sienilinssisalaatti
ituja (beluga, ruskea tai vihreä linssi)
kuivattuja soijamarinoituja herkkusieniä
kurkkua paloina
punaista tai keltaista paprikaa paloina
varsiselleriä pieninä paloina
salaattia revittynä
parsakaalia paloina
(raakaa porkkanaa pieninä suikaleina)
(kevätsipulia tai punasipulia)
(tomaattia paloina)
Päälle vielä jotain herkullista salaattikastiketta, esim. ranskalainen salaattikastike (voi tehdä myös itse raakaversion) ja erilaisia siemeniä (seesam, auringonkukansiemen, hampunsiemen jne.)
Voisitko käyttää stevian lehtiä (tuoreita tai kuivattuja) tuossa tattaripuuron makeuttamisessa?
VastaaPoistaSteviatippoja olen käyttänyt, mutta niiden maku on jotenkin liian pistävä, en tykkää. Lehdistä en osaa sanoa, niitä en ole koskaan kokeillut.
Poista