maanantai 11. toukokuuta 2015

Sienilinssisalaatti

Evässalaattilempparini on vaihtunut. Ennen tein töihin aina tattarisalaatin, mutta nykyään teen joka päivä sienilinssisalaatin. Tämä on siinä mielessä parempi, että saan siitä enemmän proteiinia sienten ja linssien vuoksi kuin tattarisalaatista, mutta hiilareiden määrä saattaa helposti jäädä päivän aikana vähäiseksi. Sen vuoksi yritän tehdä aina riittävästi kräkkereitä, jotta voisin syödä niitä monta päivässä.




Paras vaihtoehto hiilareiden saantiin olisi tattariraakapuuro, mutta en vaan saa ilman hedelmiä tehtyä siitä sellaista, että se maistuisi. Viime viikolla kokeilin tehdä tattaripuuroa yhden liotetun viikunan kanssa ja se oli todella hyvää. Jos joskus syön taas hedelmiä, niin aion ehdottomasti nauttia liotettujen kuivahedelmien kanssa tehdyistä puuroista.

Sienilinssisalaatin "juttu" ovat kuivatut soijasienet. Ne pitää valmistaa noin 6h ennen ja teen niitä usein isomman satsin jääkaappiin niin että ne riittävät noin kahdeksi päiväksi. Soijasieniä varten kaupan tavalliset tuoreet herkkusienet ensin puhdistetaan ja siivutetaan aika ohuesti. Siivut laitetaan sitten likoamaan kulhoon, jossa on tamarisoijaa, hieman sitruunamehua ja mausteita. Mausteina käytän yleensä oreganoa tai Provencen yrtit -mausteseosta, pippuria ja joskus myös valkosipulimaustetta. Suolaa ei tarvita, koska soija on jo itsessään suolaista. Sienten annetaan liota kulhossa noin pari tuntia tai vähemmän (sen mukaan miten suolaista haluaa). Liotuksen jälkeen ne nostetaan kuivurin ritilöille ja kuivatetaan muutaman tunnin ajan, taas sen mukaan miten kuiviksi ne haluaa. Tämä vaatii vähän testailua.


Sienilinssisalaatti

ituja (beluga, ruskea tai vihreä linssi)
kuivattuja soijamarinoituja herkkusieniä
kurkkua paloina
punaista tai keltaista paprikaa paloina
varsiselleriä pieninä paloina
salaattia revittynä
parsakaalia paloina
(raakaa porkkanaa pieninä suikaleina)
(kevätsipulia tai punasipulia)
(tomaattia paloina)
Päälle vielä jotain herkullista salaattikastiketta, esim. ranskalainen salaattikastike (voi tehdä myös itse raakaversion) ja erilaisia siemeniä (seesam, auringonkukansiemen, hampunsiemen jne.)

2 kommenttia:

  1. Anonyymi11.5.15

    Voisitko käyttää stevian lehtiä (tuoreita tai kuivattuja) tuossa tattaripuuron makeuttamisessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Steviatippoja olen käyttänyt, mutta niiden maku on jotenkin liian pistävä, en tykkää. Lehdistä en osaa sanoa, niitä en ole koskaan kokeillut.

      Poista