Tietyt kasvikset syön
aina luomuna. Näihin kasviksiin ovat valikoituneet ne, joita syön päivittäin ja
jotka sisältäisivät ei-luomuna paljon torjunta-aineita. Luomuna ostan aina
varsisellerin ja paprikan. Selleriä käytän joka päivä noin kuusi vartta aamu-
ja iltamehuissa. Punaista paprikaa syön joka päivä salaatissa, ja mikäli
luomupaprikaa ei ole jääkaapissa, en laita sitä salaattiin lainkaan.
Selleriä ja paprikaa
ostan käytännössä jokaisella kauppareissulla. Onneksi niitä saa luomuna hyvin
ainakin Prismoista ja isoimmista Citymarketeista. Näissä kaupoissa on ihan omat
luomuosastonsa.
Tomaattia syön muutaman
kerran viikossa ja senkin ostan aina luomuna. Tomaattia käytän harvemmin, koska
sitä ei ole HHI-dieetissä sallittua syödä muun salaatin joukossa ja koska se on
luomuna aika hintavaa.
Kurkkua ostan jokaisella
kauppareissulla ainakin kolme kappaletta. Mehuihin menee vähintään yksi kurkku
päivässä ja salaatteihin melkein yksi kurkku lisää. Kurkunkin ostaisin
mielellään luomuna, mutta näillä käyttömäärillä se tulisi niin älyttömän
kalliiksi, että siinä olen antanut periksi ja ostan vain ihan tavallista
suomalaista kurkkua.
Sitruunoita ostan kerran
viikossa ison pussillisen. Näissä en ole niin tarkka, ovatko ne luomua vai
eivät, koska ne kuitenkin kuoritaan. Jos käytän sitruunasta myös kuoren, ostan
tietysti luomusitruunaa. Avokadoistakaan en ole niin tarkka, koska niissäkin on
paksu kuori.
Yrtit ostan välillä
luomuna ja välillä ei-luomuna, samoin salaatit. Salaatteja on jotenkin vaikea
löytää luomulaatuisina ja käytän niitä vain pari kertaa viikossa. Yleensä teen
salaattini ilman salaatinlehtiä, niin että niihin tulee vain kurkkua, paprikaa,
oliiveja, ituja, sipulia ja salaatinkastiketta.
Sipulit ostan useimmiten
ei-luomuna, koska ne kuitenkin kuoritaan eikä sipuleissa ole muutenkaan paljon
torjunta-aineita.Tuoreen kurkuman ostan
aina luomuna, koska sitä ei edes myydä ei-luomuna. Inkiväärin ostan luomuna,
jos sitä on saatavilla.
Kaalit ostan yleensä sen mukaan, miltä ne näyttävät. Luomuparsakaalit ovat usein aika huonon näköisiä, jo ruskeita pinnalta, jolloin ostan tavallista parsakaalia. Lehtikaalia saa aika harvoin luomuna, mutta silloin kun saa, ostan luomuna. Olisi kiva, jos kaaleja olisi paremmin ja tuoreempana saatavilla myös luomuna. Porkkanat ostan aina luomuna, koska ne ovat edullisia ja niitä on yleensä hyvin saatavissa.
Kaikki idut, joita syön,
ovat aina luomua, koska ostan kuivat pavut, linssit ja tattarit aina luomuna ja
idätän ne itse. Siemenet ostan myös aina luomuna. Siemenet pyrin ostamaan
muista maista kuin Kiinasta tuotuna, esimerkiksi tattarini on hollantilaista
luomutattaria. Muun maalaiset luomusiemenet ovat kalliimpia, mutta mielestäni
hintaero kannattaa maksaa. Pähkinöitä en osta luomuna, koska ne ovat niin
kalliita muutenkin.
Kaikesta syömästäni noin
puolet on luomua ja puolet ei. Suurin osa luomuruoastani tulee siemenistä, tattarista,
linssiniduista, selleristä ja superfood-jauheista.
Tässä vielä lista siitä,
mitkä syön aina luomuna:
-
paprika
-
selleri
-
tomaatti
-
oliivit
-
valmis
hapankaali
-
kurkuma
-
mustikka
(koska poimin itse)
-
sienet (koska
poimin itse)
-
tattari, linssit,
pavut
-
kaikki
siemenet (auringonkukka, seesam, pellava, chia ym.)
-
teet
-
superfood-jauheet
Myös lapselleni pyrin
ostamaan mahdollisimman paljon luomua. Hänelle ostamme aina esimerkiksi luomumaitoa,
luomukaurahiutaleita ja luomujauhelihaa.
Hei! Kiva tämä postaus, kun kerroit tarkemmin minkä laatuisia ruoka-aineita käytät.
VastaaPoistaKun kerroit käyttäväsi oliiveja niin varmaan tarkoitat ihan tavallisia luomulaatuisia purkkiin säilöttyjä oliiveja? Aiemmassa raakapizzapostauksessa sulla oli pizzassa ananasta, niin oliko sekin ihan tölkkiananasta? Olin ymmärtävinäni että mikään säilötty ei kuulu elävään ravintoon joten oletko tehnyt jonkinlaisia myönnytyksiä tämän suhteen?
Joo, tarkoitan ihan säilöttyjä oliiveja. Säilötty ruoka (paitsi hapankaali ja muut hapatetut) ei tosiaan kuulu elävään ravintoon, Kaksi vuotta pidin tiukempaa linjaa elävän ravinnon suhteen, mutta nyt olen tosiaan tehnyt joitain myönnytyksiä. Myönnytyksiä olen tehnyt lähinnä siksi, että saisin evässalaatistani töissä mielenkiintoisempaa, eikä se olisi sellaista tylsää pakkosyömistä. Laitan salaatin joukkoon nykyään noin viisi kivellistä oliivia ja se piristää salaattia kummasta.Jaksottain vaihtelen tuota salaatin piristettä, välillä se on ollut raa'at herkkusienet ja itsetehty pesto, välillä hapankurkku ja välillä pinjansiemenet.
PoistaMiksi et syö kaaleja?
VastaaPoistaTotta, unohdin kaalit. Syön kyllä kaaleja. Ne unohtuivat varmaan siksi, kun niissä minulla ei ole mitään tarkkaa linjaa kumpaa valitsen. luomua vai ei. Vaan valitsen yleensä paremman näköisen parsakaalin esimerkiksi. Teen asiasta lisäyksen postaukseen.
Poista