keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Jouluruokaa?

Olen miettinyt, mitä söisin jouluaattona, kun muut syövät jouluruokia. Ajattelin ensin, että sen pitäisi olla jotain jouluista, kuten raakaa lanttulaatikkoa, mutta miten hyvää se nyt voi olla, kun ei siihen saa edes sitä hunajaa laittaa? Niinpä olen päätynyt siihen, että juhlistan joulua jollain oikein hyvällä lämpimällä ruoalla. Pelkästään se, että syön lämmitettyä ruokaa, tuo jo juhlatunnelmaa. Ajattelin kuitenkin valita jotain oikein herkullista ja vähän monimutkaistakin ruokaa, jotta en sitten kadehtisi muiden lautasia. Lisäksi teen niin suuren annoksen kerralla, että muutkin pääsevät maistelemaan ruokiani.

Ravintolapäivänä kävin syömässä lautasellisen lämmintä vegaanista luomuruokaa ja ihastuin silloin kichereeseen. En ole koskaan kokeillut tehdä sitä itse, mutta löysin netistä siihen englanninkielisen reseptin. Kirjoitan sen nyt tähän blogiin ylös suomeksi, niin se pysyy joulukiireissäni aina mukana ja voin katsoa ohjeen suoraan kännykästä, kun kokkaamisen aika tulee. Kichereen kaveriksi teen kookoskerma-suppilovahverokastikkeen kuivatuista sienistä. Nyt on ruokapuolellakin siis jotain mitä odottaa jouluna! Kuvaa minulla ei luonnollisesti vielä ole, mutta otan sen sitten jouluna, jos muistan.

Kicheree

10 kuppia vettä
2 kuppia basmatiriisiä (itse laitan kvinoaa, koska riisi on HHI:ssä kielletty)
2 kuppia kokonaisia mungpapuja liottettuna (liota 6-24 tuntia, pitäisi kaksinkertaistua)
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
pala inkivääriä pieneksi hakattuna
2 rkl oliiviöljyä
1 tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa
1 tl korianterimaustetta
1 tl chilimaustetta
1 tl mustapippuria
1 rkl soijakastiketta
(2 kuppia pinaatinlehtiä)

1. Ota esiin suurin kattila, jonka omistat. Laita levy kolmoselle ja lisää oliiviöljy, kurkuma, korianteri ja pippuri ja sekoita kastikkeeksi.
2. Anna mausteiden paistua öljyssä noin minuutin ajan.
3. Lisää silputtu sipuli ja pieneksi pilkottu valkosipuli sekä inkiväärin palat ja sekoita. Paista 3-5 minuuttia.
4. Lisää 8 kuppia vettä ja liotetut mungpavut. Peitä kannella ja anna kiehua, Kun vesi alkaa kiehua, raota kantta hieman, mutta pidä se silti kiinni. Laita levy kolmoselle ja keitä 2-3 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa. (Lisää pinaatit tunnin päästä).
5. Keitä riisi eri kattilassa. Lisää chilimauste keitinveteen. Tee riisistä ylikypsää ja lisää enemmän vettä kuin tavallista.
6. Lisää riisi mungpapujen joukkoon, kun ne ovat valmiita. Lisää myös soijakastike ja sekoita. 
7. Kichereen voi tarjoilla luonnonjogurtin ja tuoreen korianterin kera.

2 kommenttia:

  1. Kuullostaa hyvalta! Joka tapauksessa jouluperinteita pitaa vahan tuulettaa, tassa on tuuletuksen makua. :)

    VastaaPoista
  2. tuohan voisi sopia kinkun lisukkeeksi, näyttää niin hyvältä reseptiltä...

    VastaaPoista