keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Leivänpäällisiä

Korianteriquacamole
Teen nykyään kolmea erilaista raakakräkkeriä: rosmariinikräkkeriä, hapankaalikräkkeriä ja oliivikräkkeriä. Voin laittaa näistä ainesosalistat, jos joku haluaa. Määriä minulla ei ole, kun teen vain tuntuman mukaan ja aina on onnistunut. Se on raakaleivonnassa mukavaa, että aineksia ei tarvitse mittailla.
Oliivikräkkeri ei leivänpäällisiä kaipaa, se on ihan hyvää sinällään, mutta rosmariini- ja hapankaalikräkkeri vaativat usein jotain päällistä. Välillä teen päälliseksi korianteriquacamolea. Siihen tulee avokado, jonka muussaan haarukalla lautaselle, puolikas valkosipulin kynsi puristettuna, sitruunamehua sekä tuoretta korianteria pilkottuna. Jos kaipaan tulista päällistä, laitan leivän päälle jalapeno- tai chilisiivuja.

Jalapenoa ja oliivia

Viime viikolla kokeilin vähän uusiakin levitteitä, ja tuli oikein hyviä. Alakuvassa toisen leivän päällä on "feikkitonnikalaa" auringonkukansiemenistä. Kirjoitan feikkitonnikalaohjeen tähän alle. Toisen leivän päällä on itsetehtyä tapenadea. Laitoin siihen ihan vaan liiloja oliiveja ja oliiviöljyä.

Feikkitonnikala

3 dl liotettuja auringinkukansiemeniä
0,5 dl vettä
1/4 dl sitruunamehua
soijakastiketta

Sekoita nämä ainekset tehosekoittimessa tahnaksi. Lisää sitten joukkoon 1 dl pieneksi paloiteltua selleriä ja 0,5 dl pieneksi paloiteltua sipulia.

5 kommenttia:

  1. Suvi_B5.12.14

    Kivannakoisia krakkereita (paallysteetkin toki, mutta jotenkin ihastuin kauniisiin krakkereihisi erityisesti :) Mahtaako niiden ohjeita olla taalla blogissa jo...? Ajattelin ostaa itselleni excaliburin joululahjaksi. Mahtaako Pukki tuoda? :) Mukavaa joulunodotusta! Aiotko muuten postata tanne jotain jouluherkkuohjeita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rosmariinikräkkerin ohje täältä blogista jo löytyy. Voin laittaa muittenkin ohjeet jossain vaiheessa. Minulla on juuri tuo Excalibur ja olen ollut tyytyväinen. En osaa vielä sanoa laitanko jouluherkkuohjeita, niitä on aika vaikea keksiä kun olen täysin sokerittomalla. Lanttumuusia ehkä kumminkin teen jouluksi. Mukavaa jouluodotusta sinullekin ja kiitos kommentista!

      Poista
  2. Anonyymi7.12.14

    Moikka!

    Olen hiljalleen koittanut muuttaa ruokavaliotani, sillä uskon kuuluvani riskiryhmään syövän suhteen. Minuun kirjoituksillasi on ollut suuri vaikutus. Millaiset sinun ruokakustannuksesi ovat noin suunnilleen kuukaudessa? Yst. Omenainen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Versoihin ja vehnänoraseen menee 100 € kuussa, luomuselleriin 30-40 € kuussa, pähkinöihin n. 30 € kuussa, muita en osaa oikein laskea. Pelkkiin mehuihin siis menee noin 130 € kuussa, koska ostan kaiken. Versot ja oraat voisi myös kasvattaa itse, jolloin ne ovat käytännössä ilmaisia. Rahaa säästyy sitten taas siinä, etten syö ulkona (eväät töihin), en käytä alkoholia, tupakkaa, enkä ostele herkkuja tai käy kahviloissa.

      Poista
    2. Tietysti mehuihin menee myös kurkkua, sitruunaa, kurkumaa ja inkivääriä, joten todellinen kustannus mehuille on sittenkin n. 160 € kuussa.

      Poista