Mietin tässä juuri, että
olen aika suuren muutoksen tehnyt kahden vuoden takaisesta ruokavaliostani.
Silloin olin kaikkiruokainen ”kaikkea kohtuudella” -tyyppi ja koin huonoa
omaatuntoa vain, jos olin syönyt tyyliin kokonaisen sipsipussin tai suklaalevyn
kerralla.
Kokonaan kasvisruokaa
söin ehkä kerran viikossa, muuten söin joka päivä edes toisella aterialla
lihaa, kalaa tai kanaa. Useimmiten kanaa. Aamiaiseksi söin leipää ja juustoa
tai kaupan sokeroituja jogurtteja ja kaupan mysliä (jossa siinäkin hirveästi
sokeria). Salaattia otin aina työpaikkaruokalassa sellaisen pikkulautasellisen,
koska enempää ei saanut edes ottaa. Muuten lounaani koostui perunasta, riisistä
ja sitten siitä kanasta/lihasta/kalasta ja kastikkeesta.
Kotona tein
kanakastikkeita, makaronilaatikkoa, lihapullia ja perunamuusia, uunilohta ja
sen sellaista tavallista kotiruokaa. Vihannekset olivat lähinnä pakastepussista
tai aterian kylkeen leikattua kurkkua ja tomaattia. Nyt tuo kaikki tuntuu
kauhean kaukaiselta ja tuntuu vaikealta ajatella, että olen tosissaan joskus
syönyt noin.
Noin pari kertaa kuussa
kävin lisäksi Hesessä tai kebab-ravintolassa herkuttelemassa pikaruoalla.
Karkkia söin pari-kolme viikossa, sipsiä ehkä kerran kuussa. Mistään ei
kuitenkaan omatunto soimannut, olinhan kuitenkin normaalipainoinen tai vähän
allekin. Kuvittelin siis, että ruokavalio on jotenkin yhteydessä lähinnä
painoon, ja kun paino pysyy hyvänä, ei herkuttelu silloin tällöin haittaa.
Juomina join kahvia,
vettä ja välillä myös Pepsimaxia. Maitoa en ole koskaan välittänyt juoda enkä
piimää. Silti söin juustoa leivän päällä, jogurttia ja laitoin kermaa ruokiin.
Pidin maitotuotteita, kananmunia, kanaa ja kalaa ihan terveellisinä ruokina.
Kasvikset ostin lähes
aina tavallisina, en luomuna. Selleriä en muista ostaneeni koskaan ennen
sairastumistani, enkä myöskään tuoretta kurkumaa. Tuoretta inkivääriä käytin
ainoastaan kanakastikkeisiin. Nykyään minulla menee viikossa vähintään 3
pakettia selleriä ja kokonainen inkivääri mehuihin. Tuoreita sitruunoitakin
ostin harvoin ja lähinnä leivontaan, nyt sitruunoita menee noin 6 viikossa.
Hevi-osastolta ostin aiemmin lähinnä kurkkua, tomaattia, paprikaa, porkkanaa ja
salaattia.
Papuja ja linssejä söin
erittäin harvoin enkä ollut koskaan aiemmin itse idättänyt. Versojakin olin
syönyt vain ravintolassa pihvin koristeena. Nyt olen oppinut ihan uuden tavan
ajatella ruoasta ja valmistaa sitä. Paluu vanhaan tuntuisi erittäin vaikealta,
jopa mahdottomalta, enkä sitä edes haluaisin.
Miten teidän
ruokavaliomuutokset ovat tapahtuneet?
Tuntuuko paluu vanhoihin tapoihin
mahdottomalta?
p.s. Jos joku tietää, miten tuon ärsyttävän välin otsikon alta saa pois, niin kertokoon minulle.
p.s. Jos joku tietää, miten tuon ärsyttävän välin otsikon alta saa pois, niin kertokoon minulle.
Olisi mielenkiintoista kuulla, onko ruokavalio muuttanut vointiasi johonkin suuntaan -tunnetko voivasi paremmin kuin aiemmin? Voi olla että olet joskus kirjoittanut siitä mutta en muista :)
VastaaPoistaKiitos kysymyksestä. Tunnen voivani paljon paremmin. Suurin muutos on se, että jokaviikkoinen migreenini on kokonaan loppunut. Ennen tuntui, että migreeni oli tyyliin aina joko päällä tai tuloillaan ja kaikkea sai varoa, ettei se alkanut. Nyt voin sanoa lähes parantuneeni migreenistä. Toinen ero on se, että ei tule niin sokeritasapainojen heilahteluja, joita ennen tuli aika helposti. Lisäksi jaksan jotenkin paremmin kuin ennen, en ehkä näin marraskuussa, mutta muina aikoina :)
Poista