keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Rosmariinikräkkerit

Ostin Helsingin reissulla Ekolosta hyvän makuisia rosmariinikräkkereitä. Paketti meni yhdessä illassa. Koska täällä ei ole Ekoloa ja kräkkerit olivat aika suolaisen hintaisia, päätin kokeilla tehdä samanlaisia itse ja onnistuin.


Kräkkereiden reseptihän on aika sama kuin ainesosaluettelokin. Kirjoitan sen nyt tähän vähän niin kuin reseptiksi.


keltainen pellavansiemen (28%)
parapähkinä (28 %)
idätetty tattari
kurpitsansiemen (10 %)
porkkana
kuivattu rosmariini (1,5 %)
valkosipuli (1 %)
merisuola

Ainesosaluettelosta poiketen käytin runsaasti tuoretta rosmariinia ja merisuolan sijaan himalajansuolaa.

Kräkkerit teen yleensä niin, että jauhan ensin pähkinät ja pellavansiemenet Personal blenderin pähkinäterällä jauhoksi. Tämän jälkeen sekoitan muut ainekset ensin Vitamixilla taikinaksi, johon lisään pellavansiemen- ja pähkinäjauheen vasta lopuksi.

Tattarinsiemenet sekoitan taikinaan kokonaisina lusikalla kulhossa, jos Vitamix ei jaksa pyörittää. Tattarit laitan kokonaisina, koska jauhettuna niiden maku jotenkin voimistuu, enkä pidä liiasta tattarin mausta kräkkereissä. En tiedä millä menetelmällä Ekolon kräkkerit on tehty, mutta näistä tuli ihan hyviä näin.


Tässä kokeilin laittaa kaikki aineet suoraan Vitamixiin, onnistui sekin, mutta kone oli kovilla.

Vitamix on muuten tosi hyvä blenderi, mutta raskaita ja kuivia taikinoita se ei jaksa kovin hyvin sekoittaa. Vitamix tarvitsi aina jonkin verran nestettä joukkoon, mutta itse en halua sitä kräkkereihin lisätä. Mitä kuivempi taikina, sitä paremmat leivät tulee.

Monitoimikone olisi kräkkereihin varmaan paras väline, mutta sitä en omista, eikä se mahtuisi kaikkien näiden välineiden sekaan keittiöönkään.

Kuivatin kräkkerit alle 42 asteessa Excaliburissa. En osaa sanoa, montako tuntia meni, ehkä 15.

Leivät kannattaa leikata taikinapyörällä, kun ne ovat olleet jonkin aikaa kuivurissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti