torstai 21. elokuuta 2014

Apu migreeniin

Olen ollut nyt vuoden päivät vegaanisella, gluteenittomalla ja sokerittomalla ruokavaliolla. Myös hedelmät ja marjat olen jättänyt kokonaan pois. Makeutuksena olen käyttänyt ainoastaan Steviaa, ei esimerkiksi hunajaa tai Xylitolia. Siirtymäprosessi oli kohtalaisen hankala, mutta nyt olen yllätyksekseni tottunut ruokavaliooni oikein hyvin ja olen saanut siitä paljon terveyshyötyjä.

Voin paljon paremmin kuin ennen syöpää, jolloin migreeni hallitsi suurelta osin elämääni. Ennen migreenikohtaus oli lähes aina joko tuloillaan, menossa tai loppumaisillaan. Migreenikohtauksia oli vähintään kerran viikossa ja ne kestivät aina 2-3 päivää riippumatta siitä miten niitä lääkitsin. Särkylääke auttoi kipuun vain hiukan, kipu lieveni muutaman asteen, mutta ei poistunut. Täsmälääke auttoi muutaman tunnin ajan, kunnes kipu palasi entistä kovempana ja sama toistui, jos otti uuden triptaanin. Täsmälääkkeet kokeilin varmaan kaikki läpi. Estolääkkeistä tuli kokeiltua monenlaisia verenpainelääkkeitä, epilepsialääkkeitä, kortisonia, Triptyliä, jotain b-vitamiinia suurella annoksella ja varmaan jotain muutakin, mitä en nyt muista. Akupunktiossa kävin säännöllisesti usean vuoden ajan. Siitä oli jonkin verran apua. Ainakin se auttoi paremmin kuin estolääkkeet. Kohtauksia akupunktio ei vienyt kokonaan pois, mutta ne hieman lievenivät ja harventuivat.

Nyt migreenikohtaukset ovat olleet melkein vuoden ajan kokonaan poissa! Tuntuu, etten uskalla edes sanoa sitä ja pitäisi heti koputtaa puuta, mutta nautin ainakin nyt tästä ajasta, kun ne ovat poissa, vaikka en tiedäkään mistä se johtuu. Onko syynä lisäaineettomuus, kofeiinittomuus, gluteenittomuus, maidottomuus vai mikä? Vai onko syynä selleri, jota juon aina aamu- ja iltamehussa? Jostain nimittäin luin, että sellerimehu voi lieventää tai poistaa migreenikipua. En tiedä, mutta olen onnellinen, että näin kävi.

Ilman syöpää en olisi näin suureen elämäntapamuutokseen ryhtynyt, ja ymmärrän jos se pelkän migreenin takia tuntuu mahdottomalta. Mutta mikäli migreeni on usein toistuva, kannattaa kokeilla ainakin jotain osa-alueita tästä ruokavaliosta. Voihan olla, että esimerkiksi pelkkä gluteenittomuus auttaa.

2 kommenttia:

 1. Anonyymi22.10.14

  " Migreenikohtauksia oli vähintään kerran viikossa ja ne kestivät aina 2-3 päivää riippumatta siitä miten niitä lääkitsin. Särkylääke auttoi kipuun vain hiukan, kipu lieveni muutaman asteen, mutta ei poistunut. Täsmälääke auttoi muutaman tunnin ajan, kunnes kipu palasi entistä kovempana ja sama toistui, jos otti uuden triptaanin."

  Voi voi, tuo kuullostaa niin tutulta, mutta onneksi ei enää.

  Migreenini katosi, kun jouduin sairaslomalle. En tiedä kuinka iso merkitys oli stressin vähenemisellä ja levolla ja kuinka iso sillä, ettei koko ajan altistunut toisten hajuvesille. Jonkinlaisen huonon kierteen sairasloma kuitenkin katkaisi.

  Nyt olen lisäksi gluteenittomalla, maidottomalla ja vähäsokerisella ruokavaliolla ja hyvin on pysynyt migreeni poissa. Hajuvedet silti edelleen laukaisevat migreenin lähes takuuvarmasti, mutta migreeni helpottaa päivän aikana ilman lääkettä, kun vaan pääsen pois hajuveden luota eli vältyn jatkuvalta migreeni- ja lääkekierteeltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo hajuvedet on pahoja, samoin tupakansavu, kevätaurinko ja sellaiset loisteputkivalot, joiden teho on loppumassa ja ne vilkkuvat. Nykyään kestän näitäkin onneksi paremmin ainakin sen pienen hetken ennen kuin poistun kyseiseltä paikalta :)

   Poista