keskiviikko 6. elokuuta 2014

Tattarin versoja

Kesällä valo saa kaiken kasvamaan nopeasti. Olen nyt kesällä kasvattanut tattarin versoja ja lisännyt niitä salaatin joukkoon.

Tattarin versoja ja ituja salaatin joukossa
Tattarin verson maku on aika mieto, mutta hyvä. Kasvattaminen on helppoa ja vaivatonta, mikäli sen yhdistää tattarin itujen valmistukseen.

Idätän tattaria pari kertaa kuukaudessa kerroskattilassa suuren määrän kerralla. Tattari idätetään niin, että se huuhdellaan aluksi useaan kertaan kylmällä ja kuumalla vedellä. Veden tulee muuttua huuhtelun loppuvaiheessa täysin värittömäksi eli se ei saa olla vaaleanpunaista. Huuhtelun jälkeen tattaria liotetaan vain 10 minuuttia. Ajan kanssa täytyy olla aika tarkka. Tämän jälkeen tattarit huuhdellaan ja jätetään itämään siivilään vuorokaudeksi. Itse idätän ja huuhtelen tattarin kerroskattilan yläosassa ja liotan alaosassa. Tattaria ei huuhdella itämisen aikana. Huuhtelun sijaan tattaria kannattaa idätyksen aikana sekoitella pari kertaa, jotta pohjalle ei jää liikaa kosteutta.

 
Idätyksen jälkeen kuivatan suurimman osan tattarista kuivurissa. Kuivattuja tattarin ituja käytän joka päivä salaatin joukossa. Osan idätetyistä tattareista laitan kuitenkin kuivurin sijaan multaan, jolloin niistä kasvaa ihania versoja. Ennen kuin tattari alkaa kasvaa, peitän kostean mullan kannella ja kun pienet versot ovat näkyvissä, on aika antaa niille paljon valoa ja sopivasti vettä. Näin kesällä versot kasvavat ihan muutamassa päivässä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti