tiistai 11. marraskuuta 2014

Kurkuma

Kurkuma on tärkeä osa syövänvastaista ruokavaliota. Tutkimuksissa on havaittu, että kurkuma saattaa laukaista syöpäsoluissa apoptoosin eli solukuoleman, joka on syöpäsoluissa usein estynyt. Etenkin rintasyöpää ja melanoomaa vastaan kurkumalla on saatu kokeissa positiivisia tuloksia. Lisäksi paksusuolen syöpä on harvinainen niissä maissa, joissa kurkumaa käytetään paljon. Näin kerran myös jonkun Intiasta kertovan dokumentin, jossa joku paikallinen kertoi, että he syöttävät kurkumaa myös lehmilleen, jotta ne pysyvät terveinä.
Itse käytän kurkumaa nykyään useita kertoja päivässä: aamuin illoin vihermehussa ja päivän aikana kurkumamaustetta ruoan kanssa. Meidän lähikaupoissa (Prisma ja Citymarket) on usein tarjolla tuoretta luomukurkumaa. Olen tyytyväinen, että sitä löytää nykyään näin helposti.


Tuore kurkuma säilyy aika hyvin jääkaapissa, samaan tapaan kuin tuore inkiväärikin. Minulla on jääkaapissa pieni muovikori, jossa säilytän kurkumanjuurta, inkiväärinjuurta ja sitruunanpuolikkaita. Otan korin esille aina kun mehustan. Ensin laitan mehustimeen sitruunan lohkot ja selleriä. Tämän jälkeen lisään palan kurkumaa, palan inkivääriä ja heti perään paljon kurkkua. Lopuksi lisään ja auringonkukanversot. Järjestys on tärkeä juuri kurkuman takia, sillä se värjää kaiken. Jos laitan kurkuman mehuun vasta viimeisenä, mehustimen pesu on hankalaa ja kädet ovat loppupäivän oranssit. Kun heti kurkuman jälkeen mehustimeen laittaa kurkkua, se puhdistaa värjäytymiä hyvin. Onneksi mehustimeni (Solostar 3) on musta. Jos se olisi ollut valkoinen, se olisi tätä nykyä varmaan oranssi.


Jotta kurkumaa tulisi päivän aikana varmasti tarpeeksi, ostin iHerbistä lisäksi vielä kurkumatabletteja, joita otan yhden päivässä. Jauhettua kurkumaa käytän muun muassa tattaritabboulehiin ja kookoskeittoon. Jauhettua kurkumaa tulee säilyttää tiiviissä ja läpinäkymättömässä lasipurkissa eli valolta suojattuna, ettei se menetä ominaisuuksiaan. Joidenkin tutkimusten mukaan mustapippurin käyttäminen yhtä aikaa kurkuman kanssa lisäisi sen tehoa moninkertaiseksi, mutta en tiedä miten luotettavia nämä tutkimukset ovat.  Myös öljyn sanotaan tehostavan kurkuman vaikutuksia. Joskus sekoitankin oliiviöljyyn kurkumaa ja mustapippuria ja dippailen tähän kastikkeeseen raakaa parsakaalia.

2 kommenttia:

 1. Anonyymi11.11.14

  Kurkuma on meilläkin käytössä. Toki, vahvaa ainetta, mutta chilikin on vahvaa. Mitä voit sanoa vielä uudesta suosikistani, eli Makadamiapähkinäöljystä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kokeillut makadamiapähkinäöljyä. Varmaan ihan hyvä, varsinkin jos se on kylmäpuristettu. Öljyjen tulisi olla kylmäpuristettuja, myös rypsiöljyn jos sitä käyttää. Itse käytän pelkästään kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä.

   Poista