perjantai 21. lokakuuta 2016

Tattarileipää, tahinia, salsaa ja silmusalaattia, luomuna kiitos!


Tämä tattarileivän resepti on niin hyvä, että muistan sen jo ulkoa. Teen sitä ainakin kerran viikossa ja syön useimmiten tumman tahinin (kalsium), luomusalsan (lykopeeni) ja silmusalaatin (parsakaalin idut, voiko parempaa syövän torjujaa ollakaan?) kanssa. 

Yhdistelmä on järkyttävän hyvä, sitä tekee mieli syödä vain koko ajan lisää. Eikä siinä ole yhtään epäterveellistä ainesosaa. Leivässä ei ole hiivaa eikä leivinjauhetta, ja tietysti se on gluteeniton. Leivän pääraaka-aine on Foodinin luomu tattarijauho, joka on etenkin vegaaneille tärkeä proteiininlähde, koska se sisältää kaikki tarvittavat aminohapot (ns. täydellinen proteiininlähde). Lisäksi leivässä on terveellisiä Foodinin siemeniä sekä psylliumia. Nämäkin kaikki tietysti luomua.

SantaMarian luomusalsa on sokeriton ja siinä on muun muassa syöpää torjuvaa selleriä ja korianteria. Tumman tahinin ostan yleensä Prismasta, jolloin se on Urtekramin luomutahinia tai jos tilaan netistä, niin ostan Foodinin tummaa luomutahinia. Tumma tahini tehty kuorimattomista seesaminsiemenistä, ja se on suurin kalsiumin lähteeni tällä hetkellä. 


Myös kaikki Silmusalaattivaihtoehdot ovat luomua. Kuten olen aiemmin kirjoittanut pyrin ostamaan kaiken luomuna, mikäli se on mahdollista. Olenkin tyytyväinen, että luomutuotteita löytää nykyään aika helposti kaupoista, eivätkä ne ole suhteettoman kalliitakaan. Luomutuotteet ovat kuitenkin niin paljon terveellisempiä (ja ennen kaikkea torjunta-aineettomia) kuin vastaavat ei-luomut tuotteet, että olen valmis maksamaan hiukan ekstraa siitä, jos voi ostaa tuotteen luomuna. Tässä leivässä ja sen päällisissä ei ole (vettä ja suolaa lukuunottamatta) yhtäkään ainesosaa, joka ei olisi luomua!

Ainut asia, mistä minulle tulee huono omatunto, jos syön tätä herkkua liian usein, on se, ettei se ole raakaa. Tätä paikkaan laittamalla päälle keon raakaa ja superterveellistä Silmusalaattia. Ostan yleensä "Letkeän lempeää" Silmusalaattia, jossa on 50 % parsakaalin, 25 % sinimailasen ja 25 % apilan versoja. On nimittäin tutkittu, että parsakaali torjuu syöpää, mutta parsakaalin idut tekevät saman asian moninkertaisella teholla. Niin hienoa, että näitä saa nyt lähikaupastani Prismasta. Ja ainakin täällä Turussa Silmusalaatti on Prismassa euron halvempaa kuin Citymarketissa. Kannattaa tsekata, siinä on hurja ero, ainakin jos ostaa Silmusalaattia yhtä usein kuin minä. Tattarileipä
2,5 dl tattarijauhoa
0,5 dl kurpitsan siemeniä
0,5 dl auringonkukan siemeniä
1 rkl psylliumia
0,5-1 tl himalajan suolaa
4 dl keitettyä kuumaa vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Keitä vesi vedenkeittimessä, kaada se kuumana ainesten päälle ja sekoita taikinaksi. Levitä öljytyin käsin leivinpaperin päälle pellille (sitten kun taikina ei enää polta käsiä!). Paista 200 asteessa, kunnes leipä on myös pohjalta kypsä. Sopivan kypsyyden oppii tunnistamaan muutaman kokeilun jälkeen, mutta oikeastaan kaiken kypsyisenä leipä on silti syötävää, ellei se sitten ole päässyt kärähtämään. 

Päälle: Foodinin tummaa tahinia, luomusalsaa ja paljon Silmusalaattia (kaikki maut käyvät, mutta itse ostan yleensä aina Letkeän lempeää, koska siinä on parsakaalin ituja) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti