Vaihdoin ruokavaliotani kokonaan noin kuusi vuotta sitten, vuonna 2013.
Ennen sitä olin sekasyöjä, ja nykyään olen gluteeniton ja sokeriton vegaani. Kun aloitin
uuden ruokavalioni vuonna 2013, pyrin syömään kaksi ensimmäistä vuotta rintasyöpään sairastumiseni jälkeen pääasiassa elävää
ravintoa. Silloin söin ituja, versoja, pähkinöitä, siemeniä, avokadoa
ja kaikenlaisia kasviksia. Noin kerran viikossa söin jotain lämmitettyä
ruokaa.
Nykyään en enää välitä siitä, onko ruoka kypsennettyä vai ei, tai onko
se elävää ravintoa. Riittää, kun annos on vegaaninen, gluteeniton ja
sokeriton. Alkuaikoina välttelin myös marjoja ja etenkin hedelmiä niiden
sokeripitoisuuden vuoksi Hippocrates Instituten ohjeiden mukaisesti. Nykyään syön marjoja hyvällä omalla tunnolla,
mutta hedelmien kanssa olen varovaisempi. Banaania syön vain harvoin,
enkä juo koskaan hedelmämehuja. Hedelmiä käytän lähinnä smoothieissa
antamaan makua. Aiemmin välttelin myös tofua, riisiä ja perunaa. Nykyään syön
näitä kaikkia, mutta hiilihydraattien lähteenä suosin mieluiten kvinoaa,
bataattia, tattaria tai jotain muuta kuin riisiä.
Kaupassa luen aina tarkasti ruokien ainesosaluettelot ja etsin
mahdollisimman puhdasta, sokeroimatonta ja lisäaineetonta ruokaa. Ostan nykyään
paljon enemmän tuoreita kasviksia kuin ennen vegaaniksi ryhtymistä.
En ole harkinnut muuttavani ruokavaliotani lähitulevaisuudessa. Olen tyytyväinen
nykyiseen ruokavaliooni ja kiitollinen siitä, että syöpä opasti minut
tälle tielle.
Perheeni ruokavalio on pysynyt suunnilleen ennallaan. He ovat
sekasyöjiä. Mieheni syö nykyään enemmän kasvisruokaa, koska hän syö
aika usein tekemääni ruokaa, mutta lapseni ei suostu oikein kasviruokaa syömään. Toivoisin, että hän oppisi jossain vaiheessa syömään enemmän
kasvisruokaa, ja että voisimme syödä koko perhe useammin samaa ruokaa. Nykyään meillä on onneksi jo kaksi ruokaa, jotka maistuvat koko perheelle: vegaaninen ja gluteeniton makaronilaatikko sekä vegaaninen nachovuoka. Tämä on hyvä alku.
Uskon, että ilmastonmuutoksen myötä kasvissyönti ja vegaaniruokavalio
tulevat yhä yleisemmiksi. Tämä trendi näkyy jo hienosti ravintoloissa ja
ruokakaupoissa, joissa vegaaniruoan saatavuus on parantunut huimasti
vimeisen viiden vuoden aikana. Ruokailussa ajatellaan nykyään yhä enemmän
terveellisyyttä ja ekologisia arvoja, makua unohtamatta. Turhat hiilarit jäävät pois. Hyviä rasvoja on alettu arvostamaan, eikä
rasvaa pelätä samoin kuin ennen. Ymmärretään, että pahinta elimistölle
ovat sokeri ja vehnä, ei rasva. Yhä useampi karttaa punaista lihaa, ja
kaikenlaisia lihankorvikkeita keksitään jatkuvasti lisää. Osa niistä on terveellisiä
ja osa ei niinkään. Lähes mikä tahansa on mielestäni kuitenkin terveellisempää kuin
prosessoitu punainen liha (ja tietysti sokeri).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti