lauantai 4. heinäkuuta 2020

Migreeniä aiheuttavat ruoka-aineet ja muut laukaisevat tekijät

Loppukesästä 2014 kirjoitin löytäneeni raakaruokavaliosta avun migreeniin. Tuolloin olin ollut lähes vuoden ilman yhtäkään migreenikohtausta, kun sitä ennen kärsin viikoittaisesta migreenistä. Ajattelin nyt kirjoittaa hieman päivitystä migreeniin liittyen. Koko sen kahden vuoden ajan, kun söin 90-prosenttisesti täysin lisäaineetonta raakaravintoa, olin käytännössä migreenitön. En syönyt koko tuona aikana edes estolääkettä. Siirryttyäni raakaruokavaliosta vegaaniseen, gluteenittomaan ja sokerittomaan ruokavalioon migreenit palasivat pikkuhiljaa ja aloin taas käyttää estolääkkeitä. Tällä hetkellä käytän estolääkkeenä 10 mg Triptyliä ja 8 mg Candesartania, jotka otan iltaisin.

Migreenin suhteen tilanne on silti paljon parempi kuin ennen vuotta 2013, jolloin aloin muuttamaan ruokavaliotani. Vaikka kohtauksia saattaa edelleen tulla viikoittain tai useampia viikossa, ne ovat paljon lievempiä kuin ennen ja pystyn usein toimimaan lähes normaalisti niiden aikana, mikäli olen ottanut särkylääkettä. Täsmälääkettä olen käyttänyt korkeintaan 10 kertaa vuoden 2013 jälkeen, mikä kertoo jo paljon kivun voimakkuudesta.

Uskon, että vegaanisella ja gluteenittomalla ruokavaliolla on ollut vaikutusta siihen, että olen pärjännyt migreenin kanssa paljon paremmin nyt kuin silloin kun söin vielä sekaruokaa. Yleisiä migreeniä aiheuttavia ruokia ovat kypsytetyt juustot, muna, vehnäjauho, lihaleikkeleet, sipuli, sitrushedelmät, natriumglutamaatti ja punaviini. Nykyisellä ruokavaliollani pois jäävät jo neljä ensimmäistä eli juustot, muna, vehnätuotteet ja leikkeleet.

Kirjoitan tähän seuraavaksi pari listaa siitä, mitä nykyään välttelen estääkseni migreenikohtauksia.

Ruoka-aineet, joita välttelen:
  • Raaka sipuli: Kypsää sipulia voin käyttää huoletta esimerkiksi kastikkeissa, mutta raakaa sipulia en käytä lainkaan. 
  • Natriumglutamaatti/hiivauute: Katson aina tuoteselosteista, että ostamani ruoat eivät sisällä hiivauutetta. Joissakin tuotteissa hiivauutteettomia vaihtoehtoja on hankala löytää. 
  • Keinotekoiset makeutusaineet: Näistä pahin on aspartaami.
  • Etikkasäilykkeet: Jostain syystä väkiviinaetikkaan säilötyt tuotteet aiheuttavat minulle herkästi migreenin. Säilöin noin kuukausi sitten kuusenkerkkää väkiviinaetikkaan, mutta lopetin tämän herkun syömisen, koska sain siitä migreeniä. 
  • Mandariini ja appelsiini: Sen sijaan sitruunaa voin jostain syystä käyttää huoletta. 
  • Viinirypäleet: Näitä en muutenkaan juuri syö.
  • Alkoholi: En käytä alkoholia ollenkaan. Mikäli haluan juoda jotain "juhlavaa", juon Kombuchaa. 

Muut asiat, joita välttelen migreenin takia:
  • Sauna: Saunasta saan lähes joka kerta migreenin. Sama vaikutus on kovalla helteellä. Jostain syystä sen sijaan infrapunasauna tuntuu sopivan. 
  • Vilkkuvat valot: Vilkkuvista valoista migreeni tulee ehkä helpoiten. Näitä valoja voi tulla esimerkiksi televisiossa (esim. musiikkivideo) tai hiipumassa olevista (esim. kauppojen) loisteputkivaloista. Pahin on kuitenkin matalalta paistava aurinko, joka vilkkuu puiden välissä, kun itse istuu auton tai bussin kyydissä. Aurinkolasitkaan eivät auta näihin valojen vilkkumisiin. 
  • Kirkas kevätaurinko: Helmi-maaliskuu on vaikeaa aikaa migreenin suhteen juuri valon kirkkauden vuoksi. Pimennysverhot ja aurinkolasit auttavat jonkin verran, mutta eivät riittävästi.
  • Hajuvedet: Pidätän aina hengitystäni, mikäli joudun kulkemaan kaupan hajuvesiosaston läpi (mitä en mielelläni tee).
  • Tupakansavu: Jos joku tupakoi lähelläni niin siirryn aina tarpeeksi kauas. 
  • Hajustetut pyykkiaineet, rasvat, hajukynttilät: Oikeastaan kaikki mihin on lisätty keinotekoista hajustetta saa helposti aikaan migreenin. Sen sijaan aidot eteeriset öljyt sopivat minulle hyvin ja piparmintusta ja laventelista saan migreeniin jopa helpotusta. 
  • Tietyt kasvit: Esimerkiksi hyasintti ja jotkin muut voimakkaasti tuoksuvat.
  • Liian pitkät tai liian lyhyet yöunet: Jostain syystä liian pitkät yöunet laukaisevat migreenikohtauksen helpommin kuin liian lyhyet unet. 
  • Aterian väliin jättäminen tai paastoaminen: Pyrin syömään säännöllisesti ja lisäksi sellaista ruokaa, joka ei heilauta sokeritasapainoa äkillisesti. 
  • Kova tuuli tai tuuletin puhaltamassa kasvoja kohti: Yksi syy helteen aiheuttamaan migreeniin voi olla tuulettimissa, joista tulee helposti jonkinlainen lievä ilmavirta myös kasvoille.
  • Liikunta: Rauhallista liikuntaa, kuten kävelyä, rauhallista pyöräilyä tai joogaa voin harrastaa ilman migreeniä. Juoksusta, reippaasta uinnista, jumppatunneista ym. saan helposti migreenin.
  • Stressin loppuminen: Eli pitäisi olla joko jatkuva stressi tai ei lainkaan stressiä. Itse olen pyrkinyt melko stressittömään elämään. 
Mitkä seikat teillä aiheuttavat migreeniä? Jossain vaiheessa voisin kirjoittaa myös listan niistä lääkkeettömistä keinoista, jotka auttavat minulla migreeniin. Näitä ovat mm. meditaatio, jooga, akupunktio, tietyt eteeriset öljyt, piikkimatto ym., mutta voin kirjoittaa niistä pidemminkin jossain toisessa postauksessa.

4 kommenttia:

  1. Miksi et syö riittävästi raakaa, jotta migreeni pysyisi poissa? Migreenikynnyksen nouseminen niin että päivittäisen migreenin sijaan on korkeintaan migreenikohtaus joka kuukausi ei välttämättä tarvita kokoraakailua, vaan vain riittävän suuri osa ruoasta raakaravintoa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tuo on totta, että voisi syödä enemmän raakaa ja itse asiassa kokeilinkin sitä vähän, mutta totesin, etten jaksa sitä enää. Haluan, että se raakailuvaihe on nyt ohi enkä halua palata siihen enää edes pienessä määrin. Ainoat raakajutut ruokavaliossani ovat enää salaatit, marjat ja smoothiet. Sem sijaan kokeilen nyt lähestyä tätä asiaa ruokatriggereiden kautta ja kirjoitin niistä juuri uuden postauksen.

      Poista
  2. Se on kyllä mielenkiintoista, mitkä kaikki asiat migreeniä voivat laukaista. Itse olen myös huomannut, että kova tuuli ja esimerkiksi juuri liian pitkät yöunet voivat toimia triggereinä. Onneksi nykyään minulle toimii melko hyvin, kun otan heti, kun tuntuu vähänkin siltä otan ibuprofeiinin ja kupin vahvaa kahvia. Toivoisin vain, että esimerkiksi mietojen kipulääkkeiden myynti olisi Suomessa sallittua esimerkiksi ruokakaupoissa.

    https://www.tapiolanapteekki.fi/fi/tuotteet/kipu-ja-flunssa/kipu-ja-kuume.html

    VastaaPoista
  3. Minä ehdottomasti aion näitä kokeilla. Aion myös varata ajan lääkäriasemalle, ja toivon, että saan sieltä neuvoja. Ehkä myös jopa estolääkityksen. Kiitokset vinkeistä!

    VastaaPoista