lauantai 4. helmikuuta 2017

Hapanjuuren leivotut tattarisämpylät

Teen nykyään gluteenittomia, hiivattomia ja sokerittomia tattarisämpylöitä monta kertaa päivässä. Sain reseptin FB-kaveriltani, kun kyselin hyviä gluteenittoman leivän ohjeita, kiitos vielä siitä, jos satut tätä vaikka lukemaan.

Nämä ovat tosi hyviä (ainakin sellaisen suuhun, joka ei ole maistanut "oikeaa leipää" yli kolmeen vuoteen). Kun juuren on valmistanut, näitä on helppo tehdä, koska taikinaa ei vaivata missään vaiheessa. Vaikein osa hapanjuureen leivotuissa sämpylöissä on juuren valmistaminen. Siinä menee noin viikko. Mutta kun sen on kerran tehnyt, sitä ei tarvitse periaatteesa koskaan tehdä uudestaan. Tässä linkki reseptiin, jolla tein oman juureni. Ensimmäinen juuri ei oikein onnistunut (ei alkanut oikein kuplimaan), joten heitin sen pois ja tein uuden, joka onnistui.
 
Hapanjuuren valmistaminen


Esitaikina

1 dl taikinajuurta
2,5 dl tattarijauhoa (luomu)
5 dl lämmintä/haaleaa vettä (ei saa olla kuumaa)

Esitaikinaa sekoitetaan muutaman kerran päivässä. Se ei välttämättä kupli siinä itsekseen, mutta aina sekoitettaessa tulee kuplia pintaan. Esitaikina siis hapantuu noin pari päivää ennen leipomista huoneen lämmössä liinan alla.


Esitaikina kuplii sekoitettaessa siihen jauhoja

Taikina

Esitaikina
1 dl tattarihiutaleita
2 dl tattarijauhoja

Sekoita esitaikinan joukkoon tattarihiutaleet ja tattarijauho.

MUISTA TÄMÄN JÄLKEEN OTTAA NOIN 1 DL TAIKINAA ERI ASTIAAN, koska tästä tulee seuraavan taikinan juuri.

Lisää tämän jälkeen taikinaan vielä

1 tl (himalajan)suolaa 
1rkl psylliumjauhetta

Anna taikinan levätä tämän jälkeen puolisen tuntia. Ota sitten taikinasta lusikalla palleroita (sämpylöitä) pellille. Tässä ohjeessa taikinaa ei siis vaivata, sekoitetaan vain lusikalla. Ohjeesta tulee noin 8-10 sämpylää koosta riippuen.

Paista 250 asteessa noin 25 minuuttia. Parhaimmillaan sämpylät ovat heti uunista tulleina.
Kuori on kova ja rapea mutta sämpylä sisältä pehmeä. 

Sämpylät menossa uuniin

Toiseen astiaan otetusta juuresta voi tehdä heti uuden esitaikinan (jos haluaa tuoreita sämpylöitä kahden päivän välein) tai laittaa jääkaappin suljetussa astiassa ja ruokkia sitä viikon välein. Juurta ruokitaan sekoittamalla siihen 2 rkl vettä ja 1 rkl tattarijauhoja. Juuren tulisi alkaa kuplia aina ruokittaessa.

Uudella juurella leivottaessa menee muutama kerta ennen kuin sämpylöistä tulee kuohkeita, itselläni tuli vasta noin kahdeksannella leivontakerralla täydellisiä sämpylöitä, kun aluksi ne olivat littanoita. 


2 kommenttia:

  1. Mitä luulet, onnistuisikohan nämä myös kaurasta? Tattarin kanssa mulla on vieläkin vähän arpomista että aiheuttaako se minulle (keliakia)oireilua vai ei, tosin niin kaurankin, mutta nyt juuri on pari gluteenitonta puhdasta kauramerkkiä joista oireita ei tule...vielä... houkuttelisi nimittäin tämä resepti aikalailla ja etenkin hapanjuuri. Saisi hiivan pois.

    VastaaPoista
  2. Hei, en osaa valitettavasti sanoa. En ole kokeillut kuin tattarilla. Gluteenittomista jauhoista varmaan ainakin onnistuisi jollain toisella reseptillä, löytää googlaamalla.

    VastaaPoista