maanantai 12. maaliskuuta 2018

Uusi luuntiheysmittaus: osteopenia

Nyt joudun pyörtämään puheeni tästä postauksesta. Olin syöpäkontrolleihin liittyvässä luun tiheysmittauksessa pari viikkoa sitten ja sain tänään tulokseni. Tämä tutkimus otettiin eri menetelmällä kuin tuo linkissä oleva tutkimus, ja tässä uudessa tutkimuksessa ilmeni, että luissani on osteopeniaa eli osteoporoosin esiastetta. Joudun siis aloittamaan nyt kalkkitablettejen syönnin.
Pahimmassa luussa T-score oli jo lähes osteoporoottinen lukeman ollessa -2,3 ja parhaimmassa mitatussa luussa, eli lonkassa, lukema oli T-score -1,2 ja Z-score -0,9.

Tähän asti olen siis ollut 4,5 vuotta vegaanina ilman lisättyä kalsiumia ja kalsiumrikastettuja kasvimaitoja. Luitani olen pyrkinyt hoitamaan syömällä päivittäin tahinia, mantelia ja vihreitä vihanneksia sekä hyppimällä lähes päivittäin Bellicon-trampoliinilla. Tämä ei ole ollut riittävästi, ja alankin nyt syömään lisäkalkkia lääkärin reseptin mukaan.

Ihmettelen kyllä tuota edellistä luustotutkimusta, kun siitä on vain vuosi aikaa, mutta joko se tutkimusmenetelmä on ollut riittämätön tähän nykyiseen verrattuna tai sitten luustoni on haurastunut vuodessa näin paljon. En tiedä, mutta nyt todellakin alan syömään lisäkalkkia päivittäin ja harmittaa, etten ole aloittanut jo aiemmin.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi23.9.18

    "Hyvn suuret, yli 150mcg:n päivittäiset d-vitamiiniannokset lisäävät luun hajoamista ja suurentavat veren kalkkipitoisuutta. Tätä on käytetty hyödyksi lisäkilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa..." http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00023

    VastaaPoista
  2. Anonyymi23.9.18

    korjaan: yli 100 mcg:n päivittäiset d-vitamiiniannokset

    VastaaPoista