keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Luuntiheysmittaus

Olin jokin aika sitten ilmaisessa luuntiheysmittauksessa, jonka sai mm. mikäli on sairastanut syövän. Ilmeisesti syöpähoidot saattavat haurastuttaa luuta tai jotain vastaavaa. Arvelin, että luustoni saattaisi olla huonossa kunnossa, koska olen ollut nyt vegaani lähes neljä vuotta, enkä ole koko aina käyttänyt kalsiumtabletteja tai kalsiumrikastettuja vegaanituotteita. Kalsiumiahan on lisätty esimerkiksi vegaanisiin maitoihin ja jogurtteihin, mutta itse en käytä niitä, koska niihin on yleensä lisätty sokeria. Teen mantelimaidon aina itse. Ainut käyttämäni ruoka-aine, jossa on runsaammin kalsiumia, on tahini. Käytän sitä leivän päällä melkein joka päivä. 

Luustomittaustulokseni tulos oli hyvä, kuoriluun paksuus oli 3,3 mm ja jokin density index –luku (proximal femur) oli 0.927. Terveen luun arvot ovat välillä 0,84-1,2. Lisätutkimuksia tarvitaan 0,78-0,84 väliin jäävillä arvoilla ja osteoporoosin katsotaan olevan alle 0,78 arvoilla. Mittaaja arveli, että trampoliinihyppely on auttanut siihen, että luuni ovat heikosta kalsiumin saannista huolimatta pysyneet näin hyvänä.

7 kommenttia:

 1. Hieno juttu! Kiinnostaisi myös, miten vegaaniruualla muutkin vitamiinitasot pysyy hyvinä. Kirjoittele, jos joskus käyt mittaamassa. :)

  VastaaPoista
 2. Muutkin mitatut arvoni ovat olleet hyviä. Tässä linkissä mm. d-vitamiini ja jotain muita mittauksia. b12 on myös mitattu ja sekin oli hyvä. Maksullisiin laajempiin mittauksiin en ole mennyt. http://taistelutahto.blogspot.fi/2016/10/35-v-kontrolli.html
  http://taistelutahto.blogspot.fi/2016/05/verikoetuloksia.html

  VastaaPoista
 3. Paljonko syot d vitamiinia? Paljonko tahinia ja manteleita? Mulla oli luuntiheya ok mutta parathormoni joka saatelee kalsiumin eritysta virtsaan taivaissa.se nousee jos ruoasta ei saa riittavasti kalsiumia.luulisin etta vahintaan 500mg pv ssa pitaisi saada.ihan perusterveydenhuollissa mitataan tuo pth.vinks vinks :) joa mittautat kerro meillekin.olis kiinnostavaa tietaa voitko saada tuolla dieetilla ilman enemman seesaminsiemenia tarpeeksi kalsiumia.neljassa vuodessa ei viela puutos nakyisi luuntiheysmittauksissa

  VastaaPoista
 4. Elimisto pitaa veren kalaiumpitoiauuden tarkasti tietyissa rajoissa.jos ruoasta ei tule kalsiumia se liottaa sita luista.seuraa luukato joka.tulee ennen osteoporoosia.se nakyy tuossa pth verikokeessa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalsiumpitoisuuden

   Poista
  2. Syön D-vitaaminia 5000 iu päivässä. Tahinia 1-2 rkl ja mantelia 1-2 rkl päivässä, noin suunnilleen. Tuo parathormoni-mittaus kuulostaa mielenkiintoiselta. Kiitos vinkistä! Täytyy kysyä joskus jos saisin sen mittauksen. Kerron sitten miten kävi jos mittauksen joskus saan.

   Poista
 5. mielestäni tuolla kalsium määrällä,elimistösi liottaa kalsiumia luistasi, tuossa ei ole kalsiumia kuin alle 200g ja ravintoterapeutti eeva voutilaisen mukaan tahinista se ei välttämättä imeydy. Miksi et syö seesamsiemenpirtelöitä?

  VastaaPoista