torstai 7. tammikuuta 2016

Cordyceps eli kiinanloisikka


Pääsin mukaan pienimuotoiseen blogiyhteistyöhön Four Sigma Foodsin kanssa. Four Sigma Foods valmistaa erilaisia Instant -sienijauheita lääkinnällisistä sienistä ja pääsen kirjoittelemaan kolmesta tuotteesta juttua blogiini. Aiemmin olenkin jo tutustunut Reishiin, mutta nyt kokeilen muitakin sienivalmisteita, jotka ovat minulle vieraampia. Tällä kertaa vuorossa on Cordyceps, josta en ollut aiemmin kuullutkaan. 

Instant Cordyceps -pussi sisältää kiinanloisikkaa, ruusunmarjaa, lakritsinjuurta, ginsengiä, steviaa ja minttua. Pikkupussin sisällön voi suoraan sekoittaa kuumaan veteen (tai kahviin tai teehen) tai vaikka smoothien joukkoon. Jauheen voi sekoittaa sekä kuumaan että kylmään nesteeseen tai miksei vaikka itsetehdyn raakasuklaan joukkoon. 

Itse sekoitan puoli pussia Cordyceps-jauhetta puoleen kuppiin kuumaa vettä ja kaadan päälle itsetehtyä vaniljalla maustettua mantelimaitoa. Joskus lisään joukkoon myös kanelia ja kurkumaa, jolla saa juomaan kivan värin ja lisää immuuniboostausta. Käytän yleensä vain puoli pussia kerralla, jotta jauhetta riittää pitempään eikä maku ole liian vahva. 


Cordyceps ei ole stimulantti, vaan adaptogeeni, joten se auttaa kehoa tuottamaan ja ylläpitämään tasaista ja pitkäkestoista energiatasoa. Cordycepsiä suositellaan etenkin urheilijoille suorituksen maksimointiin ja palautumiseen. Cordycepsin sanotaan antavan energiaa urheilusuorituksiin ja toisaalta taas nopeuttavan palautumista poistamalla treenin aikana syntyneitä kuona-aineita ja pieniä lihastulehduksia. Cordyceps nostaa myös hapenottokykyä, joten sitä suositellaan astmaatikoille ja muista hengitysteiden vaikeuksista kärsiville. 

Itse olen kokeillut Cordycepsiä vasta muutaman kerran, mutta koen saavani siitä jonkinlaista energiaa, tai oikeastaan olen vähemmän väsynyt. Jaksan paremmin tehdä esimerkiksi kotitöitä tai raakaruokavalmisteluja enkä yhtä helposti lysähdä sohvan pohjalle. Voi olla, että tämä on vain plasebovaikutusta, mutta kuten sanoin saadessani akupunktiota migreeniini, niin on ihan sama, mikä se vaikutusmekanismi loppujen lopuksi on, kunhan se toimii.

Suomeksi cordyceps sinensis on kiinanloisikka. Se kasvaa Tiibetin ja Nepalin vuoristoissa, ja sitä on käytetty rohdossienenä kiinalaisessa lääketieteessä jo 1080-luvulta lähtien etenkin maksan, keuhkojen, energiatason ja vastustuskyvyn parantamisessa. 

Four Sigma Foods -sivuilla kerrotaan myös Cordycepsin käytöstä syövän tukihoitona näin: ”Like most medicinal mushrooms, cordyceps is also believed to possess anti-bacterial, anti-viral and anti-cancer properties. It has seen increasing use in cancer treatments, as an adjunct to chemotherapy, radiation therapy and other conventional and traditional methods.”Ei kommentteja:

Lähetä kommentti