tiistai 12. tammikuuta 2016

Chaga eli pakurikääpäFour sigma Foodsin Instant Chaga on tuplauutettua pakurikääpää annospusseissa. Chaga on minulle kaikista tutuin Four Sigma Foodsin jauheista. Pakuria olen käyttänyt jo parin vuoden ajan teenä ja tippoina. Pelkkä pakurijauhe kuuman veden kanssa on aika kitkerää, joten sen juominen on viime aikoina jäänyt vähemmälle. Sen sijaan FSF:n pakurijauhe maistuu ihan hyvältä pelkän veden kanssa, koska siinä on mukana myös muita makuaineita, kuten minttua ja ruusunmarjaa. Lisäksi joukossa on Siperian Ginsengiä, jota pidetään myös immuniteettia vahvistavana yrttiä.

Pakurikääpä on lehtipuissa esiintyvä lahottajasieni.  Yleisimmin se kasvaa hies- ja rauduskoivuissa. Pakuria pidetään elimistön adaptogeeninä sekä voimakkaana antioksidanttina ja immuunipuolustuksen vahvistajana. Pakurin adaptogeenisuus tarkoittaa sitä, että se auttaa kehoa mukautumaan sille aiheutuneisiin haastaviin olosuhteisiin. 

Pakuria on käytetty luonnonlääkinnässä noin 1600-luvulta lähtien esimerkiksi Venäjällä ja Baltian maissa. Venäjällä ja Amerikassa pakurikääpää kutsutaan nimellä Chaga. Sota-ajan Suomessa juotiin pakurista tehtyä Tikka-teetä kahvin korvikkeena. Pakurissa onkin samantapainen kitkerä maku kuin makeuttamattomassa kahvissa.


Jossain lähteissä sanotaan pakurin auttavan myös syövän hoidoissa, mutta koska mitään ihmiskokeita syövän ja pakurin yhteydestä ei ole tehty, en ota tähän asiaan kantaa sen enempää. Jossain tutkimuksissa on siis todettu, että pakuri tappaa syöpäsoluja koeputkessa, mutta niin tekee tuhat muutakin ainetta. Jossain tutkimuksessa esimerkiksi banaani tappoi syöpäsoluja koeputkessa. Käytänkin pakuria vain siksi, että se vahvistaa immuunipuolustusta, ja sitä kautta yritän vaikuttaa sen avulla syövän häätämiseenkin (mikäli sitä ylipäätään elimistössäni enää on hitustakaan). Ja tietytsti näin flunssakautena olisi plussaa häätää muutama pöpökin samalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti