sunnuntai 2. elokuuta 2015

Gluteeniton vegaani laivalla

Loma on nyt ohi. Ensi viikolla alkaa taas arki. Pidin lomaa myös blogista, mutta nyt palaan taas kirjoittelemaan viikottain kuten ennenkin. Yksi, josta olisin halunnut pitää myös lomaa, on tämä ruokavalio. Kun arjen rutiini oli poissa, oltiin enemmän liikenteessä ja aikaa ruoanlaitolle oli hyvin rajallisesti, tuntui välillä hyvinkin raskaalta noudattaa tätä ruokavaliota. Jaksoin kuitenkin suhteellisen hyvin ja olen siitä tyytyväinen.

Reissun päällä HHI-ruokavaliota on välillä vaikea noudattaa, koska lähes missään ei saa ruokavalioni mukaista ravintoa. Ei kaupasta, lounaspaikoista, ravintoloista tai huoltoaseman pysähdyspaikoista puhumattakaan. Pitkille automatkoille otinkin kotoa salaatin mukaan, söin autossa ja istuin sitten huoltoasemalla ihan vaan seurana, kun mieheni ja poikani söivät.

Joskus taas ruokailu onnistuu matkalla hienosti. Olimme Piknik-risteilyllä, johon kuuluu buffet-ruokailu. Katsoin ennen reissua buffetin ruokalistan ja löysin sieltä muutaman ruokalajin, jota voisin ehkä syödä, kuten papusalaatin ja vihersalaatin. Aluksi ajattelin, että pärjään varmaan niillä, jos ne sattuvat olemaan vegaanisia (mikä ei listasta ilmennyt). Jouduin kuitenkin pyytämään pojalleni allergioiden takia oman valmiiksi tehdyn annoksen ilman allergeeneja, joten kysyin samalla mahdollisuudesta saada myös vegaaninen annos itselleni. Tämä järjestyi hienosti. Soitin päivää ennen Viking linen asiakaspalveluun ja kysyin asiaa. Minua pyydettiin lähettämään tarkemmat tiedot sähköpostilla, jotta ne voisi välittää laivan keittiöhenkilökunnalle. Kirjoitinkin sitten tarkemmin ruokavaliostani näin: "Olen gluteeniton vegaani. Valmis vegaanilautanen olisi oikein kiva niin ei tarvi siellä sitten arvuutella joka lajin kohdalla, että mikä on vegaanista ja mikä ei. Vegaaniuden lisäksi en syö vehnää, ruista enkä sokeria. Minulla ei ole keliakiaa eli hitunen viljaa ei ole vaarallista, mutta en syö esim pastaa tai nuudeleita. Lisättyä sokeria en syö eli jälkiruokia en tarvitse lainkaan. Ruokavalioni koostuu lähinnä kasviksista, vihanneksista, pavuista, linsseistä, siemenistä, tofusta, soijasta, tattarista ja kvinoasta".

Mietin itsekseni, että tulikohan nyt liian vaativa pyyntö. Raakaruoasta en tietenkään maininnut mitään, koska voin silloin tällöin syödä lämmintäkin ruokaa. Olin todella positiivisesti yllättynyt, kun sain annokseni. Sain aluksi salaattiannoksen ja sitten vielä pääruoan. Kaikki pyytämäni asiat oli otettu huomioon. Ruoka oli maukasta ja kauniisti aseteltu. Olen oikein tyytyväinen, että rohkenin kysyä asiaa. Lisäksi meitä palveltiin oikein hyvin. Valmiit annokset tuotiin heti pöytään ja lapsen allergia-asioissakin neuvottiin hienosti. Kiitos Amorella!

Salaattiannos
  
Lämmin ruoka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti