keskiviikko 5. elokuuta 2015

Kräkkereitä ja "tuorejuustoa"

Koska en syö lainkaan leipää, syön välipaloina (ja nälän yllättäessä) itse tehtyjä raakakräkkereitä. Valmistan niitä vähintään kaksi kertaa viikossa Excalibur-kuivurissa 41 asteessa yön yli kuivattamalla.

Kahta erilaista kräkkeriä ja kahta eri levitettä

Kräkkereihini tulee porkkanaa, valkosipulia, vettä, liotettuja parapähkinöitä, pellavansiemeniä, hampunsiemeniä ja kurpitsansiemeniä sekä Personal blenderillä vastajauhettua jauhoa kuivatetuista tattariniduista, auringonkukansiemenistä ja kokonaisista seesaminsiemenistä. Mausteeksi tulee himalajansuolaa, pippuria, tuoretta rosmariinia, hiukan cayennepippuria, tilliä ja kurkumaa.

Pyöräytän Vitamixissä aluksi porkkanat, veden, parapähkinät, mausteet ja pellavaliman. Siirrän massan taikinakulhoon ja lisään siihen liotetut ja huuhdellut kurpitsansiemenet ja hampunsiemenet kokonaisina. Sitten teen Personal blenderillä sen verran tattarinitu- ja auringonkukansiemenjauhoa, että taikina tuntuu sopivalta. Kräkkeritaikinaa ei onneksi tarvitse alustaa, riittää että sekoittaa vain ainekset hyvin yhteen.

Resepti on jo niin vakiintunut että osaan sen jo ulkoa. Määriä en tiedä enkä ole koskaan mitannut, eikä niillä ole niin väliäkään. Joka kerta leipä on onnistunut. Välillä taikina on ollut löysempää ja välillä paksumpaa, mutta tuntuu, että sillä on merkitystä lähinnä kuivatusajassa.

Pellavaliman ansiosta taikina levittyy helposti kuivurin pelleille. Levitän kräkkeritaikinan ohuelti ensin kestoleivinperin päälle, ja kun se on kuivunut sen verran että kääntäminen onnistuu, käännän taikinan toisinpäin tällä kertaa suoraan verkkoalustalle, jolloin se kuivuu tehokkaammin myös alapuolelta. Kräkkerit voi kääntämisen jälkeen leikata esimerkiksi taikinapyörällä valmiiksi palasiksi tai kuivattaa levynä loppuun asti ja murtaa palaset käsin vasta valmiina (tällöin niistä ei tietysti tule yhtä suoria, mutta eipä sillä niin väliä).

Taikina menossa kuivuriin, päällä unikonsiemeniä

Tuore rosmariini antaa kräkkereille ihanan maun ja kokonaiset kurpitsansiemenet näyttävät kivoilta. Kräkkeri ei silti ole kovin hyvää pelkiltään vaan vaatii jonkin päällisen. Nykyään teen yleensä pari kertaa viikossa paria erilaista tuorejuuston kaltaista cashewpähkinälevitettä jääkaappiin pieniin rasioihin odottamaan. Ravintohiivan ansiosta ne maistuvatkin ihan tuorejuustoilta. Erityisen ihastunut olen savupaprikalla maustettuun versioon.

Pähkinälevitettä yrtein ja savupaprikalla maustettuna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti