torstai 24. syyskuuta 2015

Hyviä reseptikirjoja


Meinasin kirjoittaa otsikoksi, että hyviä keittokirjoja, kunnes tajusin, että keittokirjat eivät nimenomaan ole hyviä, koska niissä ruoka keitetään (tai muulla tavoin lämmitetään). Kirjoitan siis reseptikirjoista, jotka itse olen kokenut suurimmiksi inspiraation lähteiksi raakaravintopolullani.

Aivan aluksi taisin lukea Mea Salon kirjan Hellaton kokki. Sen avulla opin tekemään ainakin kräkkereitä, kukkakaalicurrya ja tattaripuuroa. Mealta on jossain vaiheessa tulossa myös enemmän elävään ravintoon keskittyvä kirja, joka kuulostaa mielenkiintoiselta. Hellaton kokki -kirjassa muistan aluksi hieman ärsyttäneen, että monissa resepteissä oli mukana hedelmiä, marjoja, taateleita tai muuta makeaa, jota en saanut aluksi syödä lainkaan. Jouduin siis muokkailemaan joitakin reseptejä ennen kuin pääsin niitä kokeilemaan. 

Paras lukemani reseptikirja on tähän astisista ollut Outi Rinteen Raakaruoka-aika. Sen avulla ruokavaliooni on tullut monta ruokaa lisää, mm. thaimaalainen kookoskermakeitto, tattaritabbouleh (jota syön melkein joka päivä eväänä), mantelijauhosta ja yrteistä tehdyt falafelit ja paljon muuta.

Raakaruoka-aika -kirjan yrttifalafelit

Outi Rinteeltä on ilmestynyt myös uudempi kirja Mielekkäät eväät, jonka koin myös hyväksi, vaikka siinä suurin osa resepteistä onkin kypsennettyä ruokaa. Mielekkäät eväät -kirjan gluteeniton, maidoton, lihaton ja sokeriton ruokavalio tuntuu sellaiselta, johon voisin siirtyä mielelläni esim. 10 vuoden päästä, jos jään eloon. Mielekkäät eväät -kirjan resepteillä olen tenhyt jo Kimchiä, maustettua valmishapankaalia ja pähkinägranolaa.

Mielekkäät eväät ja kimchin ohje

Lämminruokapäivinä paras reseptikirja on mielestäni Elina Innasen Vegaanin keittiössä. Kirjassa on kauniit kuvat ja herkullisia reseptejä vaikka millä mitalla. Olen tehny siitä etenkin erilaisia intialaistyylisiä papukastikkeita.

Nyt tarvitsisin taas uutta inspiraatiota, mutta raakaruokareseptikirjoja on aika vähän. Onko teillä vinkata jotain hyvää vegaani- tai raakaruoka-aiheista kirjaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti