torstai 4. elokuuta 2016

Paputahnoja ja levitteitä

Kerään tähän vähän vinkkejä vegaanisista leivänpäällisistä, dipeistä ja salaatin lisukkeista, joita käytän. Margariinia en syö lainkaan, vaikka se vegaanista onkin, joten leivän päälle on aina keksittävä jotakin muuta.

Oatlyn Fraichesta tehty dippi

Itsetehdyn gluteenittoman leivän päällä käytän aina Urtekramin tummaa luomutahinia. Nämä maut sopivat hyvin yhteen, kannattaa kokeilla. Samalla saa myös kivasti kalsiumia, joka vegaaniravinnosta jää helposti puuttumaan.

Kräkkereiden päälle laitan yleensä mantelitahnaa, kookosmannaa, guacamolea, tapenadea tai valmista luomusalsaa. Joskus ostan myös vegaanista lähinnä kookosöljystä ja mausteista tehtyä tuorejuustoa, jota syön kräkkereiden kanssa.

Siemen-, pähkinä- ja paputahnoja tulee tehtyä liian harvoin, en oikein tiedä miksi. Ne kuitenkin valmistuvat nopeasti Vitamixilla. Käytän niitä leivän päällä, dippinä ja salaatin lisukkeena. Tässä lempparitahnani:

  • Favatahna 
  • Pähkinälevite
  • Punajuurihummus
  • Cashewjuustolevite

Feikkitonnikala
3 dl liotettuja auringinkukansiemeniä
0,5 dl vettä
1/4 dl sitruunamehua
soijakastiketta

Sekoita nämä ainekset tehosekoittimessa tahnaksi. Lisää sitten joukkoon 1 dl pieneksi paloiteltua selleriä ja 0,5 dl pieneksi paloiteltua sipulia.


Kasvistikkujen kanssa teen yleensä mausteista dippiä Oatlyn fraichesta. Mausteita pitää laittaa aika paljon, että kauran maku peittyy.

Dippi
purkki Oatlyn fraichea
1-2 rkl ravintohiivahiutaleita
valkosipulimaustetta
currya
paprikamaustetta
hieman chiliä tai cayennea
herbamarea tai himalajansuolaa
(luomuketsuppia)


Pestoa käytän saalateissa, kesäkurpitsapastan kanssa ja kräkkereiden päällä.

 Raaka pesto
1 dl pinjansiemeniä (tai manteleita, osan voi korvata auringonkukansiemenillä)
2 basilikapuskaa
1,5 dl kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunamehua
1,5 tl suolaa
1 tl valkopippuria


6 kommenttia:

  1. Anonyymi6.8.16

    Moikka. Päädyin tänne ehkä noin viikko sitten ja olen lukenut blogiasi paljon. Tuli mieleen kysymyksiä:
    Vesi, juotko vesijohtovettä vai jotain muuta vettä?
    Miten pukeudut, esim. onko sulle tärkeää että vaatteesi ovat luonnonkuitua?
    Ilman laatu, onko sulla esim. joitain ilman laatua parantavia asioita kotona?
    Ehkä vähän hassu kysymys, mutta millainen vuorokausirytmisi on, eli mihin aikaan menet nukkumaan ja koska heräät?



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi6.8.16

      Niin ja sellainen kysymys vielä, oot aikaisemmin, melkein puolitoista vuotta sitten tehnyt postauksen jossa kerrot mitä söisit yhden päivän ajan jos saisit syödä mitä tahansa (http://taistelutahto.blogspot.fi/2015/04/annoskateutta.html)
      Mitä se olisi nyt?

      Poista
    2. Moi! Suodatan hanaveden Brita-kannulla. Yritän käyttää 100 % puuvillaisia (mieluiten luomu) vaatteita, mutta aina se ei ole mahdollista. Ei ole kotona ilmanlaatua parantavia asioita (paitsi kasveja?). Menen nukkumaan 22-23 ja herään 7.30. En muista eää yhtään tuota postausta, menenpä katsomaan ja vastaan kohta. Mielenkiintoinen kysymys :)

      Poista
    3. Kävin katsomassa tuon aiemman postauksen. Periaatteessa voisin kyllä vieläkin syödä tuollaiset päivän ruoat, mutta ruisleipää en haluaisi enkä juustoa leivän tai lasagnen päälle. Lasganelevytkin (pasta) voisivat tehdä tiukkaa. Nykyään unelmaruokapäiväni olisi aika erilainen. En osaa suoralta kädeltä sanoa millainen se olisi. Ehkä mietin asiaa ja teen siitä seuraavan postauksen.

      Poista
    4. Anonyymi7.8.16

      Kiitos vastauksista :)

      Poista