maanantai 19. syyskuuta 2016

Mehunpuristimen valintaMinulta on kysytty usein mitä kodinkoneita (tarkoittaen mehustimia, tehosekoittimia yms.) käytän, mutta nyt vasta saan aikaiseksi kirjoittaa niistä. Aloitan tämän postaussarjan kertomalla mehustimistani, Solostar 3:sta ja Wilfa Juicemasterista. 

Kaikkein tärkein väline HHI-ohjelmassa on kunnollinen mehukone, jolla saa puristettua mehua myös vehnänoraasta. Tärkeintä on ostaa hitaasti puristava mehunpuristin, ei nopeasti mehua tekevä mehulinko. Mehulinko ei selviä vehnänoraasta, lisäksi mehu hapettuu pyöriessään ja jotkut mallit voivat myös kuumentaa mehua. 

Puristetussa mehussa ainesten ravintoarvot säilyvät parhaiten. Mehu kannattaa kuitenkin juoda heti, korkeintaan 15 minuutin kuluessa puristamisesta. Itse puristan ison lasillisen vihermehua ja pienen (noin 0,5-1 dl) lasillisen vehnänorasmehua aamuin illoin ja juon ne heti, ennen mehukoneen pesua. Vihermehuuni tulee selleriä, sitruunaa, inkivääriä, kurkumaa, kurkkua ja herneenversoja. 

Mehunpuristimia on vertikaalisia ja horisontaalisia. HHI-mehuihin näistä sopii paremmin horisontaalinen malli. Puristimissa voi olla 1 tai 2 kairaa. Olen siinä käsityksessä, että yksikairaiset mallit on helpompi puhdistaa ja koota. Oma puristimeni on Solostar 3. Malli on yksikairainen ja horisontaalinen. Olen ostanut sen Raakapuodista, joskaan tätä mallia ei ole siellä enää saatavilla, mutta vastaavanlainen (hiukan paranneltu malli) on varmaan Solostar 4. Se näyttääkin kivemmalta kuin oma musta versioni, mutta silloin kun sen ostin, ei nelosta ollut vielä saatavilla. 

Varamehustimena minulla on Wilfan valkoinen horisontaalinen puristin. Käytän sitä matkoilla, koska se on kevyempi ja nopeampi puhdistaa. Wilfaa käytin myös sen ajan, jonka odotin uuden sihdin saapumista. Takuun (2 v) vielä ollessa voimassa Solostaristani hajosi verkko siitä sihti-osasta ja sain uuden ilmaiseksi. Jouduin kuitenkin odottamaan varaosaa noin viikon verran, jolloin oli tärkeää, että minulla oli varamehustin saatavilla. Wilfa-mehustin on kätevä puhdistaa ja siinä on hyvä hinta-laatusuhde vähemmän mehustavalle henkilölle. Mutta Wilfan mehuun jää enemmän kuituja kuin Solostar-mehuun ja lisäksi olen saanut siitä kovalla käytöllä hajoitettua sen sihdin jo pari kertaa. Käytin siis Wilfaa ennen Solostarin hankkimista, jolloin sihdit aikaa myöten hajosivat. Sain kyllä ilmaiseksi uudet tilalle, eli sikäli sain sieltä hyvää palvelua. 


Jos haluaa siis halvan ja nopeasti puhdistettavan puristimen, suosittelen Wilfaa.

Jos taas haluaa kuidutonta mehua ja tarkkaa puristusta eri säädöillä, suosittelen Solostaria.  Solostarilla saa tehtyä myös pateita yms, koska siinä tulee mukana erilaisia suuttimia.

1 kommentti:

  1. Moi. Onnistuiko vehnänoraan mehustus tosiaan myös Wilfalla :)?

    VastaaPoista