perjantai 15. marraskuuta 2019

Terveyttä, iloa ja energiaa ruoasta

Ruokavalioni on ollut jo noin kuuden vuoden ajan gluteeniton, vegaaninen ja sokeriton. Näistä rajoituksista huolimatta se ei ole tylsä, vaan on avannut itselleni kokonaan uuden maailman. Silloin kun söin vielä ihan kaikkea, pidin tavallista kotiruokaa lähinnä polttoaineena ja herkkuhetkiä koin vain silloin, kun söin jotain epäterveelliseksi luokiteltua, kuten sipsiä tai karkkia. Sokerittomuuden ansiosta en enää ole pystynyt herkuttelemaan millään ns. epäterveellisellä, vaan olen alkanut arvostaa jokapäiväistä ruokaa aivan eri tavalla. Koen sen paitsi herkullisena ja värikkäänä, myös jonain, joka tuo minulle terveyttä ja elinvoimaa. Mitä enemmän näen lautasellani värejä, kasviksia, tuoreita vihanneksia ja ituja, sitä enemmän koen tankkaavani itseeni terveyttä, vireyttä ja valoa.

Kuoren salaattilounas, jonka tilaan yleensä mukaan ja syön töissä

Vaikeinta tähän ruokavalioon siirtymisessä oli pitkä siirtymävaihe, jolloin tuli opetella valmistamaan ruokaa täysin uudella tavalla ja samalla luopua monista itselle tärkeistä ruoka-aineista, kuten vehnäjauhoista, juustosta, kalasta ja ennen kaikkea sokerista. Nyt kun elimistöni on tottunut tähän ruokavalioon, mitään noista vanhoista herkuista ei tee enää mieli. Voin katsella erilaisia karkkeja tai leivoksia edessäni ilman, että minun tekee mieli maistaa niitä. Kun sokerin käytön lopettaa kokonaan, jonkin ajan kuluttua sitä ei vain tee enää mieli. Sokerittomuudella tarkoitan kaiken sokerin välttämistä, kuten hunajaa, agavesiirappia, hedelmiä ja esimerkiksi vaaleaa leipää. Jos nyt maistan esimerkiksi suklaata tai karkkia, se tuntuu vain liian makealta.

Kuoren salaattilounas, jälleen mukaan otettuna


Puhtaassa ruokavaliossa on tärkeää valmistaa ruoka mahdollisimman pitkälle itse, jotta vältyttäisiin kaikenlaisilta lisäaineilta. Esimerkiksi natriumglutamaatti aiheuttaa minulle lähes aina migreenin. Samoin käy monen makeutusaineen kohdalla steviaa lukuun ottamatta. Gluteenittomassa ruokavaliossani suosin tattaria: ostan sataprosenttista tattaripastaa ja valmistan leipää tattarijauhoista, psylliumista ja siemenistä.

Vegaanius on käynyt näiden viiden vuoden aikana yhä helpommaksi. Kaupoissa on nykyään omat vegaaniset hyllyt, ja tänä aikana tulleita uutuustuotteita ovat esimerkiksi nyhtökaura ja härkis. Vegaanisia juustoja, leikkeleitä ja valmisruokia pyrin välttämään lisäaineiden, sokerin ja maunkin takia, mutta härkistä ja tofua käytän ruoissani usein.


Kuoren falafelbaariannos

Käytän paljon myös sieniä, linssejä, kikherneitä ja papuja proteiininlähteinä. Riisiä tai perunaa käytän vain harvoin ja syönkin erilaisia kastikkeita usein runsaan salaatin tai vaikkapa keitetyn kukkakaalin kanssa. Vegaanisten ruokien lisäksi Turun ravintolamaailma on muuttunut upeasti; nykyisin voin hakea lounasta useasta vegaanista ja gluteenitonta ruokaa tarjoavasta ravintolasta alle kilometrin säteellä työpaikastani. Lempilounasravintolani on Kuori, jossa käyn hakemassa lounasta työpaikalleni vähintään kolme kertaa viikossa ja nautin aina suunnattomasti ruoan kauneudesta, väreistä, herkullisista makuyhdistelmistä sekä siitä, että se on samalla kuitenkin terveellistä. Kolme ensimmäistä tämän postauksen kuvista ovat Kuoren lounaita, ja paljon lisää Kuoren lounassaalattikuvia löytyy instagramista @taistelutahto. Käytän ja seuraan nykyään instagramia paljon enemmän kuin blogeja, joten tämä blogipostausten tekokin on jäänyt aika vähälle viime aikoina.

Kahvia, mehuja, virvoitusjuomia tai alkoholia en käytä lainkaan. Ruokajuomana juon Brita- suodatettua vettä ja kahvin tilalla nautin useita kertoja päivässä yrttiteetä. Erilaiset yrttiteet ovat mielestäni paremman makuisia kuin musta tai vihreä tee, minkä lisäksi niissä ei ole kofeiinia. Lempiteemakujani ovat chai-tee sekä choco-mint. Kun haluan juoda jotain alkoholin tai virvoitusjuoman tapaista, juon kombuchaa, joka on kuplivaa ja hyvän makuista, mutta silti terveellistä juotavaa.

Kotona tehty bataattipata


Olen kiitollinen siitä, millaisen maailman tämä uusi ruokavalio on avannut eteeni. Olen tutustunut erilaisiin mausteisiin, eri maiden ruokakulttuureihin ja oppinut paljon ruoan terveellisyydestä. En pidä tätä ruokavaliota rajoitteena, kuten se saattaa joillekin näyttäytyä, vaan mahdollisuutena kokea ja oppia uutta. Kun rajoittaa jotain pois, on helpompi innostua ruoanlaitosta uudelleen, koska vaihtoehtoja ei ole enää niin paljon ja joutuu etsimään jotain uutta vanhojen totuttujen reseptien tilalle. Iänikuisten makaronilaatikon ja lihapullien tilalle tuleekin intialainen kukkakaalicurry ja kesäkurpitsa-härkislasagne. Saa taas kokeilla jotain uutta ja innostua ruoanlaitosta, jolloin rajoitteesta tuleekin harrastus.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi7.1.20

    Hei

    Mielenkiinnolla lukenut blogisi vanhoja kirjoituksia ja vinkkejä terveellisempään ruokavalioon. Laitoin juuri vehnän itämään ja tarkoitus olisi kokeilla vihermehua. Auringonkukkaa ja hernettä jo käytän blenderissä kurkun kera kuten neuvoit. Muutama viikko elävää ravintoa on jo tuonut puhtia tähän 54 v mieheen.
    Itsellä ei mitään sairautta vaan vanhenemista vastaan tappelen. Hormoonitasot on laskussa ja niiden ylläpito on miehille yhtä tärkeää kuin naisille. Vierastan soijaa ja härkkistä, kun niiden polyfenolit ovat estrogeenin kaltaisia.. vaihdevuosi-ikäisille naisillehan ne on hyväksi. En ole vielä vegaani.. ehkä vanhempana sitten. Muuten ruokavinkkisi ovat tervetulleita ja poimin ideoita kokeiluun. Kiitos niistä.

    Mukavaa ja energistä alkanutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja hyvää alkanutta vuotta myös sinulle. Kiva kuulla, että postauksistani on ollut hyötyä.

      Poista