tiistai 10. toukokuuta 2016

Roots Kitchen ja Zeytuun


Olin viime viikon lomalla ja kävin pari kertaa ulkona syömässä mieheni kanssa. Alkuviikosta käytiin lounaalla Roots Kitchenissä. Otin salaatin ja mieheni otti lämpimän ruoan. Molemmat olivat oikein hyviä. Hauskoja olivat myös ne ”numerokyltit”, jotka saatiin pöytään, kun odoteltiin tilausta. Tai ne eivät siis olleet numerokylttejä, vaan muovielämiä. Oma salaattini oli oikein maukas, mutta ei kauhean täyttävä eikä proteiinipitoinen. Olisi siis ollut hyvä, jos salaattia olisi saanut ottaa lisää, koska jäi vielä vähän nälkä. Annosten pienen koon vuoksi en ole aikeissa mennä lähitulevaisuudessa uudestaan, vaan suosin vegaaniruokapaikoissa nykyään enemmän buffet-tyylisiä paikkoja, joissa saa mahansa varmasti täyteen ja tarpeeksi myös proteiinia hyvän maun lisäksi. 

Roots Kitchen oma gluteeniton & vegaani annos

Roots Kitchen, miehen kasvisannos

Äitienpäivänä käytiin reissusta palatessa kotimatkan varrella Tampereen Zeytuunissa herkuttelemassa mezeillä. Ravintolan hinta-laatu-suhde oli paikallaan ja sunnuntaina lounasajan jälkeen tilatut annokset maksoivat noin 10 euroa. Kaikki mezet maistuivat hyviltä ja olivat sopivan täyttäviä myös. Etenkin hummus jäi mieleeni, koska se oli niin pehmeää ja oikeastaan parhaimman makuista hummusta, jota olen syönyt. Tein kyllä yhden virheen, koska en huomannut sanoa, etten halua annokseen jogurttia ja sitä oli falafelien päällä, eli vegaaniuteni sai nyt pienen särön :).

Zeytuunin mezet



Miehen annoksessa oli mm. punajuurta ja papuja
 
Viime viikolla tuli siis taas kaksi uutta vegaaniravintolaa testattua. Tässä lista vegaaniruokaa tarjoilevista ravintoloista, joissa olen käynyt. 

-          Pure, Turku
-          Eliksiiri, Turku
-          Turun kasvisravintola
-          Kasvisravintola Keidas, Turku
-          Roots Kitchen, Turku
-          Unican Brygge, Turku
-          Taco Nito, Turku
-          Cantina Azteca, Turku
-          Zeytuun, Tampere
-          Silvoplee, Helsinki

Onko teillä suosituksia hyvistä vegaaniravintoloista? Käyn reissuilla silloin tällöin ainakin näissä kaupungeissa, joissa olisi kokeilla uusia ravintoloita: Jyväskylä, Tampere, Helsinki. Viikonloppuna olen menossa Helsinkiin. Missä muualla kannattaisi käydä kuin Silvopleessä?

sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Instakuvia taas

Haluatteko jostain näistä reseptin / juttua blogiin?

Tuorepuuroa ja siitepölyä




Ekolo-ostoksia

Itsetehtyä mantelimaitoa




Itsetehdyt viljattomat ja hiivattomat sämpylät


sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Immuunipuolustusta vahvistava mausteinen kukkakaalipata



Viime viikonloppuna teimme aivan ihanaa kukkakaalipataa. Olin tulossa kipeäksi ja kurkkuun sattui. Kukkakaalipadan ihanat mausteet hoitivat kurkkua todella hyvin ja lämmittävät mausteet lämmittivät kehoa pienessä kuumeessa, kun muuten tuntui koko ajan hiukan kylmältä. 

Tässä padassa on lähes kaikki ne immuunipuolustusta parantavat ainekset, joita tarvitaan niin flunssan karkoittamiseen kuin syövän uusiutumisen riskin vähentämiseen, eli paljon valkosipulia, sipulia, kaalia, tomaattia, kurkumaa, inkivääriä, cayennea ja kanelia.

En muista, mistä olen reseptin aikanaan löytänyt, mutta kirjoitan sen nyt tähän, koska tämä on niin hyvää, että tätä teen toistekin.


Ainekset:
1 sipuli
3-4 valkosipulin kynttä
3 cm pala tuoretta inkivääriä
3 tomaattia

6 rkl öljyä
1 kukkakaali
1 tl kurkumamaustetta
0,5 tl cayennea
0,5 tl kanelia
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl kaardemummaa
4 laakerinlehteä
0,5-1 tl himalajansuolaa

Koristeluun paahdettuja cashewpähkinöitä


Laita sipulit, tomaatit ja inkivääri blenderiin ja soseuta pienellä teholla hieman rakeiseksi soseeksi. Pilko kukkakaali pieniksi tai keskikokoisiksi nupuiksi. Paista kukkakaalipaloja öljyssä isossa kattilassa, kunnes ne alkavat hieman ruskistua ja pehmenevät (terveellisempi versio olisi höyryttää kukkakaali kerroskattilassa). Poista kukkakaali kattilasta. 

Paista tomaattisosetta, kurkumaa ja cayennea öljytyssä kattilassa noin. 3 min. Lisää muut mausteet. Siirrä kukkakaali takaisin kattilaan, sekoita ja kuumenna. Koristele pata cashewpähkinöillä.

maanantai 18. huhtikuuta 2016

Parsa-aika



Nyt saa taas tuoretta parsaa. Teimme noin viikko sitten vihreää parsaa uunissa. Samalle pellille mahtui myös palsternakka- ja porkkanalohkoja. Uunipalsternakka on mielestäni paremman makuista kuin vaikkapa vastaavat perunalohkot. Kastikkeeksi parsalle tein kookoskermakastikkeen, jossa oli herkkusieniä, sipulia, himalajansuolaa, pippuria ja tietysti ripaus kurkumaa. 




Jos käytätte ruoanlaitossa enimmäkseen himalajansuolaa, niin muistakaa käyttää lisäjodia tai merilevää, koska sitä ei ole lisätty himalajansuolaan. Itse käytän jodilisänä kelp-hiutaleita (kelp granules), joita lisään evässalaattini päälle joka päivä. Kelp-hiutaleita saa mm. iHerbistä. Matkoilla ja päivinä, joina en syö salaattia, kelp-tabletit ovat käteviä. 

Joku aika sitten ostin myös himalajansuolaa, johon on lisätty merilevää. Eli aina, kun lisään ruokaan suolaa, saan samalla jodia, ihan niin kuin tavallista jodioituakin suolaa käytettäessä. Monet luulevat, että jodia saa myös makean veden levistä, kuten Chlorellasta ja Spirulinasta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan jodia saa ainoastaan merilevistä.