maanantai 9. syyskuuta 2013

Syöpä ja immuunipuolustus

Lääkärilehdessä todetaan näin: "Onnistuneiden syöpähoitojen jälkeen viimeisten syöpäsolujen puhdistaminen jää elimistön omien puolustus­mekanismien tehtäväksi. – Immuunipuolustuksen merkitys on aivan keskeinen. Useinkaan ei kaikkia syöpäsoluja saada tuhottua syövän kasvua estävillä tai syöpä­soluja tappavilla lääkkeillä, vaan siihen tarvitaan immuunipuolustuksen apua, toteaa immunologian professori Sirpa Jalkanen Turun yliopistosta".

Harmillista tässä onkin se, että sytostaatit alentavat immuunipuolustusta huomattavasti. Esimerkiksi ennen edellistä sytostaattia neutrofiilini olivat vain 0,8 viitearvojen ollessa 1,5 - 6,7.  Hoitopäivänä ne olivat nousseet lukemaan 1,02 ja sain sytostaattini ajallaan.

Täällä esimerkiksi todetaan sytostaateista näin: "Koska solunsalpaajat vaikuttavat nopeasti uusiutuviin soluihin, kärsivät hoidon aikana myös elimistön nopeasti uusiutuvat normaalisolut. Tällaisia ovat mm. luuytimen kantasolut, jotka tuottavat puna- ja valkosoluja sekä verihiutaleita. Solunsalpaajahoidon haittavaikutuksena nähdäänkin usein anemiaa, valkosolujen eli tulehdussolujen määrän pienenemistä ja verihiutaleiden määrän vähenemistä. [...] Ihmisen elimistössä arvellaan syntyvän jatkuvasti poikkeavia soluja, jotka immuunijärjestelmä tunnistaa vieraiksi ja tuhoaa. Jos syöpäsolu kykenee selviämään immuunijärjestelmän hyökkäyksestä, se voi muodostaa kasvaimen. Merkkinä immuunijärjestelmän toimimisesta kasvaimessa todetaankin usein tulehdusreaktio eli runsaasti aktivoituneita valkosoluja. Uusia syöpähoitoja kehitettäessä on tutkittu monin tavoin juuri immuunijärjestelmän herättämistä."

Tuntuu jotenkin ristiriitaiselta, että sytostaatit alentavat immuunipuolustusta ja kuitenkin sen avulla pitäisi saada loput syöpäsolut tuhottua. Tämän vuoksi sytostaattihoitojen jälkeen onkin tärkeää saada immuunipuolustus vahvaksi. Tähän aion tähdätä ainakin seuraavien viiden vuoden ajan. 

Miten immuunipuolustusta sitten voi vahvistaa? Teen näistä vielä erillisiä postauksia tarkemmalla kuvauksella, mutta listaan tähän nyt muutamia immuunipuolustusta vahvistavia asioita.

- raakaruoka
- vihermehut
- vehnänorasmehu
- trampoliinihyppely
- infrapunasauna
- kuivaharjaus
- auringossa olo, ulkoilu
- luonnolliset lisäravinteet
- stressittömyys
- meditaatio
- riittävä yöuni

1 kommentti:

  1. Monta hyvää ja toteutettavissa olevaa juttuahan tuossa on... ei tarvitse edes olla niin perehtynyt kuin sinä :)

    VastaaPoista