lauantai 9. maaliskuuta 2019

Mehiläisvahakääreet kokeilussa

Sain Hyvinvoinnin tavaratalosta paketillisen Superbee wax wraps -mehiläisvahakääreitä (mainoslinkki) kokeiltavaksi. Kääreiden koko on 33 * 33 cm (L-koko) ja niillä voi korvata tuorekelmun ja alumiinifolion käytön ympäristöystävällisellä tavalla. Kääreet on valmistettu 100 % puuvillasta, mehiläisvahasta, puuhartsista ja luomukookosöljystä. Ne ovat vedenkestäviä ja antibakteerisia. Hyvinvoinnin tavaratalon sivuilla kerrotaan kääreiden käyttötavasta näin: ”Kääri tuote haluamasi säilöttävän asian ympärille ja pidä käsiäsi hetki paikallaan. Kääre reagoi käsiesi lämpöön ja muotoutuu tiiviisti tuotteen ympärille.”
Ennen kuin sain paketin kokeiltavaksi en tiennyt yhtään, miten mehiläisvahakääreet käyttäytyvät, ja mietin muokkautuvatko ne yhtä hyvin astian ympärille kuin tuorekelmu. Olen nyt käyttänyt näitä kääreitä muutamaan otteeseen ja täytyy sanoa, että pidän niiden käyttöä helpompana kuin muovikelmun. Parhaimmillaan ne ovat sellaisessa käytössä, jossa tuorekelmu poistetaan useita kertoja astian päältä ja laitetaan takaisin. Tästä esimerkkinä se, kun mieheni teki hänelle ja lapsellemme laskiaispullia ja niihin erikseen kerman taikinakulhossa jääkaappiin. Sunnuntaina he tekivät itselleen lounaan jälkeen pullat ja laittoivat loppukerman taas jääkaappiin. Lapsi halusi sitten illalla taas pullan, joten otin taas jääkaapista kermaa ja laitoin loput takaisin. Aiemmin kermakulhon päällä olisi ollut elmukelmu, joka olisi ollut käytön jälkeen vaikeaa ja inhottavaa laittaa mahdollisesti hieman ruttuisena ja kermaisena takaisin. Nyt vain nostin muotoonsa asettuneen mehiläisvahakääreen pois astian päältä, otin kermaa ja laitoin kääreen takaisin kuin kannen, koska se oli koko ajan pysynyt muodossaan pöydällä. Kun kaikki kerma oli käytetty, kääre oli pysynyt niin puhtaana, että vähän pyyhkäisin sitä talouspaperilla ja taittelin takaisin hyllyyn. Normaalisti kääre kuuluu pestä huuhtomalla haalealla vedellä. Sivuilla luvataan kääreen kestoajaksi ainakin yhtä vuotta, jonka jälkeen sen voi kompostoida.Olen käyttänyt käärettä myös kulhoon tehdyn makaronisalaatin ja vihersalaatin päällä, eväsleipien suojana sekä jääkaapissa hyytymässä olevan siemenleivän päällä (viikonloppuleipä, ehkä paras leipä muuten). Ruuantähteet laitan jääkaappiin ilmatiiviissä lasiastiassa kuten ennenkin. 

Näiden kääreiden ansiosta en tule enää ostamaan kotiimme tuorekelmua tai foliota, sillä en ainakaan tällä hetkellä keksi, mihin niitä tarvitsisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti