lauantai 20. syyskuuta 2014

Superterveellinen suklaavanukasKun haluan herkutella, teen usein suklaavanukasta Vitamixissa. Tämä suklaavanukas on kuitenkin erittäin terveellinen, joten sitä voi syödä hyvällä omatunnolla enemmänkin. Suklaavanukkaani koostuu yleensä chiageelistä, avokadosta, raakakaakaojauheesta ja Steviasta. Jos vanukkaasta ei tule tarpeeksi makea, lisään vielä puoli teelusikallista hunajaa. Mikäli ei ole mitään suurempia terveyshaasteita, hunajaa kannattaa lisätä enemmänkin. Etenkin lähellä tuotettu luomuhunaja on hyvin terveellistä. Suklaavanukkaan päälle laitan koristeeksi mehiläisen siitepölyä, kuten kuvasta näkyy. Ainesosien määrällä ei ole niin väliä, yleensä laitan chiageeliä, jossa on 3 rkl chiaa ja 3 dl vettä, 2 avokadoa, 1 dl raakakaakaojauhetta ja 7 tippaa Steviaa. Minttusuklaavanukasta saa lisäämällä pari tippaa minttuöljyä. Minttusuklaavanukas oli etenkin kesällä ihanan viilentävän makuista.

Chiageeliä tehdään liottamalla chia-siemeniä tunnin ajan 10-kertaisessa määrässä nestettä. Neste voi olla vettä, mantelimaitoa, proteiinijuomaa tms. Chiansiemenet turpoavat nesteessä niin, että niistä tulee sammakonkutumaista geeliä. Kun kaikki kuitenkin pyöritetään Vitamixilla tasaiseksi sammakonkutu- ja geelimäisyys poistuu, ja vanukkaasta tulee kuin ilmavaa moussea.
Terveellisintä vanukkaassani ovat chiansiemenet ja mehiläisen siitepöly. Niitä ei ihan jokaiselta löydy kaapista, joten kerron seuraavaksi vähän niistä.

Chia on mintun sukuun kuuluva kasvi, jonka siemenet ovat tunnettuja ravintorikkaudestaan. Chiaa kasvaa luontaisesti eteläisessä Meksikossa ja Guatemalassa sekä sitä viljellään myös laajemmalla alueella. Chian siemeniä on käytetty ravintona jo muinaisten atsteekkien aikana. Meksikossa chian siemeniä käytetään ravintona runsaasti. Chia-siemen sisältää noin 40 % kasviöljyjä, 20 % proteiineja eikä yhtään kolesterolia. Chian siemenissä on runsaasti kuitua (jopa 40 %) ja siementen kuiduista osa on geeliytyvää ja osa liukenematonta, eli molempia tarpeellisia kuitumuotoja vatsan ja suoliston hyvinvoinnin kannalta. Vitamiineista siemenissä löytyvät A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B8 ja E-vitamiineja ja näiden lisäksi fosforia, kaliumia, kalsiumia, mangaania ja sinkkiä sekä antioksidantteja. Tärkeintä on siemenen Omega-3 pitoisuus, jota on enemmän kuin kalassa. Omega-3-rasvahappojen määrä rasvojen kokonaismäärästä nousee yli 60 prosenttiin ja omega-6-rasvahappojen määrä on suhteessa omega-3-rasvahappoihin optimaalinen. Kokonaispainoonsa nähden siemenessä on 20-30 % omega-3-rasvahappoja. Omega-3 öljyt ovat tärkeässä roolissa vitamiinien ja muiden rasvojen liukenemisessa. Korkea kuitupitoisuus sekä niiden hyvä nesteenimeytymisominaisuus (10 kertaa oman painon verran), auttaa painonhallinnassa sekä useissa ruoansulatusvaivoissa. Chia-siementen proteiini on hyvälaatuista ja sitä on runsaasti, noin 20 %. Chian siementen proteiinista puhutaan täydellisenä proteiinina, eli siinä on sopivassa suhteessa kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Chian siemeniä voi käyttää myös sellaisenaan ilman nesteessä turvottamista, esimerkiksi smoothien joukkoon, salaattiin, taikinoihin, jogurttiin ym. Sellaisenaan käytettäessä on hyvä muistaa, että siemenet voivat turvota jopa yhdeksänkertaiseksi.

Mehiläisen siitepöly on luonnon oma monivitamiini. Makeat siitepölyrakeet sisältävät runsaasti B-ryhmän vitamiineja (B1, B2, B3, B6, B9), A-, C-, D- ja E-vitamiineja, 59 eri mineraalia (mm. barium, boori, kalsium, kupari, kulta, jodi, rauta, mangaani, fosfori, kalium, seleeni, pii, rikki, natrium ja sinkki). Lisäksi siitepöly sisältää mm. beetakaroteenia ja ksantofylliä, runsaasti lesitiinä, koliinia, 31 eri rasvahappoa sekä 22 aminohappoa. Noin 35% siitepölyn painosta on laadukasta proteiinia. Siitepölyä kerätään mehiläispesän suulle asetettavan suodattimen avulla. Pesään saapuvien mehiläisten jaloista siitepöly tippuu talteen pesän ulkopuolelle. Suodatin kerää 10-15% mehiläisten siitepölystä, jättäen riittävän määrän ruokaa mehiläisten omaan käyttöön. Lähtökohtaisesti siitepöly on turvallista käyttää, mutta joillekin ihmisille siitepöly voi aiheuttaa erittäin voimakkaita allergisia reaktioita jo pieninä määrinä. Tämän vuoksi käyttö kannattaa aloittaa hyvin pienillä määrillä.

2 kommenttia:

 1. Helena25.9.14

  Kiitos ohjeista ja tiedoista! Herkkusuuna kokeilen ainakin suklaamoussea. Mistä hankit siitepölyrakeita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Siitepölyä ostin Fitnessfirstin nettikaupasta.

   Poista